Напълно адаптивните LED-фарове на Zafira и Mokka X


6
юли
2016

Oптимална видимост без опасност от заслепяване на другите участници в движението: със системата AFL LED Opel предоставя всички предимства на адаптивните предни светлини и фаровете, използващи изцяло LED-елементи в класа на вановете и SUV-моделите в компактния сегмент от пазара. Допълнително предлаганите AFL LED предни светлини при новия Opel Zafira и Opel Mokka X осигуряват сноп ярка бяла светлина, който направо превръща нощта в ден и автоматично се адаптира към условията на шофиране. Системата AFL LED разполага с девет индивидуални функции или светлинни режима като градски режим (Тown Light), извънградски режим (Country Light) и светлини при спиране (Stop Mode Light), които не само подобряват видимостта, а спомагат и за икономията на енергия.

Шофирането нощем е сред най-опасните човешки дейности. Според статистиката на Германския автомобилен клуб ADAC, близо 30 процента от всички произшествия с фатални последици се случват през нощта. Човешките същества са дневни, т.е. активни сме през деня, а през нощта спим. Затова за нас не е естествено да бъдем на пътя през тъмната част от денонощието.

Opel беше първият автомобилен производител, който представи адаптивната система на предните светлини AFL (Аdaptive Forward Lighting) с биксенонови осветителни тела в средния клас през 2003 година. Opel Astra се превърна в първия компактен автомобил със светлини за завой през 2004 година, последван от Zafira през 2005 година. Верни на своята традиция в демократизирането на авангардните технологични решения, специалистите на Opel направиха системата AFL с халогенни осветителни тела достъпна за първи път и при Corsa през 2006 година. В момента Opel предлага системата AFL при почти всички леки автомобили в гамата си, а представянето на следващото й поколение вече започна – матричните светлини IntelliLux LED, която издига LED технологията на върхово равнище, отбеляза своята премиера в компактния клас през миналата години с представянето на новото поколение на Opel Astra.

Новата Zafira и Mokka X, които разполагат с адаптивни функции на предните светлини и използват изцяло LED елементи, отбелязват следващия ключов етап от внедряването на светлинните LED технологии в Opel. Подобно на матричната система на светлините при Astra, системата AFL LED осигурява всички предимства на адаптивните предни светлини без необходимост от използване на подвижни елементи в светлините. Но вместо да включва и изключва отделни LED в различни комбинации, системата AFL LED се адаптира към ситуацията на пътя и наличието на други участници в движението чрез автоматична промяна на профила на светлинния сноп на предните светлини.

Допълнително предлаганата система AFL LED на предните светлини разполага с девет различни функции. При скорост на движение над 55 км/ч, функцията за извънградско движение (Country Light) подобрява осветяването на пътното платно и зоните в непосредствена близост до него при пътуване по извънградски отсечки. Обхватът на светлините върху собствената лента за движение е по-дълъг, докато разпределението на осветлението върху насрещната лента е намалено с цел предотвратяване на заслепяването на насрещно движещите се водачи. В допълнение към това, подобреното осветяване на зоните в непосредствена близост до пътя дава възможност за по-ранно разпознаване на потенциалните опасности (напр. диви животни).

При движение в завои или при завиване по време на маневри, системата AFL LED активира режима за завиване и завои (Сornering/Curve Light), който включва допълнителен ляв или десен LED елемент, който осветява пътното платно в посоката на движението в зависимост от ъгъла на отклонение на волана или подадения мигач. Режимът за завиване и завои се включва автоматично при скорост на движение под 40 км/ч, когато има включен мигач и/или когато ъгълът на отклонение на волана от централната позиция премине определена граница. Режимът за завиване и завои се деактивира, когато мигачът бъде изключен, както и когато воланът се върне в централна позиция. Този режим е активен до достигане на скорост 70 км/ч.

При скорост на движение под 55 км/ч, системата AFL LED aвтоматично преминава в градски режим (Town Light). В сравнение с извънградския режим (Country Light), светлинният сноп при него е скъсен до близката зона пред автомобила и е по-широк настрани благодарение на включените с намалена интензивност светлини за завиване. Подобреното осветяване помага на водача да вижда по-добре страничните зони на пътното платно и да избегне своевременно потенциални произшествия с участието на деца или на пешеходци.

Режимът за маневри (Maneuvering Light) осветява зоната около автомобила при маневри за паркиране или за излизане от паркомясто напред или на заден ход. В този режим светлините за завиване се активират с намалена интензивност при превключване на задна предавка. Режимът за маневри остава активен в продължение на 20 секунди след изключване на задната предавка или докато автомобилът не надхвърли границата от 7 км/ч при движение напред.

Tуристическият режим (Тourist Mode) за промяна на светлинния профил при пътуване в държави с обратна посока на движението, дългите светлини (High Beam), дневните светлини (Daytime Running Lights) и функцията HBA (High Beam Assist) за автоматично включване/изключване на дългите светлини в зависимост от присъствието на други участници в движението, придават завършен вид на гамата от функции на системата AFL LED за подобряване на видимостта на пътя.

Допълнително предлаганите предни светлини със система AFL LED при новите Opel Zafira и Opel Mokka X спомагат не само за повишаване на пътната безопасност. В сравнение с други светлинни технологии, LED елементите изразходват и значително по-малко електроенергия. Нещо повече – предните светлини AFL LED на Opel издигат това предимство на ново, по-високо равнище с автоматичното включване на светлините при спиране (Stop Mode Light), когато системата start/stop изключи двигателя. В този режим късите светлини остават включени, а светлините за завиване се изключват, намалявайки общата енергийната консумация на предните светлини.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин