Напусна ни легендата Илия Чубриков

0612
2020

Не се притесняваме да го наречем „Бащата на българския автомобилен спорт“. Той го заслужава. Джентълменът зад волана Илия Чубриков ни напусна вчера след боледуване. Бачо Илия, както е познат сред по-възрастните състезатели, си отиде от този свят на 85-годишна възраст. Но колкото и банално да звучи, Чубриков ще остане завинаги в сърцата ни – зад волана на своя легендарен Alpine. Роденият през 1935 г. в Габрово състезател е първият българин, спечелил най-престижното наше рали през 1971 г. – тогава под името „Златни пясъци“. Успех, който успява да бъде повторен чак през 2007 г. от Димитър Илиев. През 1971 г. Чубриков, навигиран от брат си Кольо, се включва в легендарното рали „Монте Карло“ и завършва 3-ти в класа си. След състезанието в продажба е пуснат умален модел на жълтия Аlpine с черен капак, с който братя Чубрикови се включват в тежкото състезание.

Легендарният Илия Чубриков показва автомобила си във Варна

Илия Чубриков става европейски шампион на планинско в група В с Peugeot 205 T16 Evo 1 през 1990 г. За покупката на „бегачката“ срещу 50 000 долара, осигурени от държавата, Илия води преговори лично с Жан Тод, който по онова време е спортен директор на Peugeot. В онези години Чубриков има установени изключително стабилни връзки с Renault след множеството си успехи за марката и първоначално търси възможност за придобиване на R5 Turbo. От „реджията“ имат готовност да продадат колата, но не и да я поддържат. И така Илия се преориентира към „лъвчето“.

В огромния списък с победите му влиза и първо място на рали „Трансбалкания“ с „Булгаррено 8“ през 1967 г. Самият Чубриков е и един от хората, пряко ангажирани с проекта за производство на „Булгаррено“ и „Булгаралпин“ у нас. От 1983 г. Чубриков става част от официалния отбор на „Ротманс“ – с автомобил Renault 5 Turbo.

„Петицата“, с която Чубриков излиза по трасетата

Чубриков винаги се включваше в изпитанията около конкурса TEST THE BEST и с радост се отзоваваше на поканите ни да тества най-новите автомобили. Въпреки преклонната си възраст, Илия винаги демонстрираше интерес към новото – и във всекидневието си се придвижваше с хибрид.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин