Напред със задно задвижване

BMW ще пусне през следващите три години три вълнуващи нови автомобила – баварците правят голяма стъпка при дизайна. При задвижването обаче остават верни на себе си

0704
2016

100 ГОДИНИ BMW – това е славна история с много кулминации и малко неуспехи. Един от тях е пускането на Серия 7 от шеф-дизайнера Крис Бенгъл през 2001 г. Колкото и важна да бе тя за успеха на марката – много почитатели и клиенти не можаха да разберат странно изглеждащия седан. И въпреки това BMW ще направи подобна радикална стъпка с новата Серия 3 от средата на 2018 г. Няма нищо чудно – изходното положение е същото. Без значение дали става дума за моделите от среден, висок или луксозен клас – днешните автомобили на BMW са с доста успешен дизайн, но не се различават много един от друг.

СЕРИЯ 3 ЩЕ СИ ДЕЛИ ТЕХНИКАТА СЪС СЕРИЯ 5

Серия 3 както и досега ще се предлага като седан, но с OLED техника за задните светлини

Серия 3 както и досега ще се предлага като седан, но с OLED техника за задните светлини

Така екипът на настоящия шеф-дизайнер Андриан ван Хойдонк е ре-шил – да въведе нова дизайнерска линия със следващата Серия 3 (код на разработката G20). Доста смела стъпка – все пак всяко четвърто продадено BMW е Серия 3 и икономическият успех на хората от Мюнхен зависи от продажбите на модела от среден клас. Затова Ван Хойдонк ще трябва да освежи дизайна, но за разлика от тогава при Серия 7 да го направи такъв, че да се харесва на всички. Една съвсем нелесна задача. Все пак в негова полза е стратегическото решение за платформата. За разлика от актуалния модел Серия 3 няма да се произвежда съвместно със Серия 1, която в бъдеще ще бъде базирана на платформата за предно задвижване на MINI, а заедно с по-голямата Серия 5. Така Ван Хойдонк ще може да залага на класически пропорции и на задно задвижване. Наречената CLAR (Cluster Architecture) платформа ще донесе и технически ъпгрейд за модела от среден клас.

Въпреки отказа от използване на карбон в конструкцията на каросерията теглото ще бъде намалено със 100 килограма. Това ще помогне не само на разхода, но и на управляемостта. Инженерите още отсега мечтаят за пъргавите динамични характеристики на бъдещата Серия 3 – новият спортен дух няма да е за сметка на комфорта. Той обаче ще се дължи и на новата техника на окачването – BMW възнамерява да използва задни завиващи колела, активни стабилизатори и следващо поколение спирачки. При оформлението на кокпита BMW ще се ориентира по новата Серия 7. Това означава пълна свързаност и управление чрез жестове срещу доплащане.

Но също и постепенно електрифициране на задвижването. Така новата Серия 3 ще се предлага и като Plug-in хибрид с четирицилиндров бензинов агрегат, но със значително по-голяма електрическа мощност в сравнение с актуалната 330e, както и като eDrive Sport с акумулаторна батерия с капацитет 90 кВтч. Така баварците ще се конкурират с планирания Tesla Model III. Разбира се, ще продължат да се предлагат и познатите ни 3-, 4- и 6-цилиндрови мотори с до 500 к.с. в M3.

 

X5 ЩЕ ПОРАСНЕ МИНИМАЛНО – ЗАРАДИ X7


От актуализираната архитектура за модели със задно задвижване ще се възползва не само новата Серия 3, а и следващото поколение на X5. Посредством използването на CLAR подобрения ще има и за големите SUV-ове: по-ниско тегло и по-малък разход на гориво, по-спортна управляемост при непроменен комфорт, по-добра свързаност с интернет и околната среда, както и електрифицирани и електрически задвижвания.

 Всичко, но не и предно задвижване: следващото X5 ще се предлага със задно или двойно задвижване. Размерите му ще бъдат минимално променени

Всичко, но не и предно задвижване: следващото X5 ще се предлага със задно или двойно задвижване. Размерите му ще бъдат минимално променени

За разлика от предишната смяна на поколенията през 2013 новото X5 – когато то се появи на пазара през 2019 г. – почти няма да порасне. Решението е вследствие на бъдещото производство на X7 за китайския и американския пазар, което ще се появи година преди X5 и ще се конкурира с Mercedes GLS и с големия Range Rover. Подобно на Серия 3 X5 също ще направи голяма крачка по отношение на дизайна.

И това е също толкова важно, колкото и в средния клас – в лицето на вече обявения Audi Q8 хората от Мюнхен имат авангарден и стилен конкурентен модел. Също както Audi и BMW в бъдеще ще внедри 48-волтова бордова мрежа. Тя дава възможност не само за използването на електрически задвижвани турбини и по този начин особено мощни и икономични двигатели, а и за съвсем нови възможности за регулиране на окачването. Благодарение на активната стабилизация на накланянето следващото X5 ще се движи в завоите също толкова бързо, колкото и спортен автомобил – въпреки теглото си от 2 тона.
 

 

 

Z5 ЩЕ ПОЛУЧИ ЯПОНСКИ ГЕНИ


BMW няма да получи класическия спортен автомобил като подарък, въпреки че през последните години около Z4 стана доста спокойно. Няма нищо учудващо – в световен мащаб продажбите на колите от този сегмент вървят стремглаво надолу. С цел да спестят разходи за разработка баварците използват сключеното споразумение за сътрудничество с японския производител Toyota (виж карето долу), който иска да възроди върху съвместно разработената платформа легендарната Supra. За да не си пречат взаимно, партньорите са решили Toyota да пусне класическо Coupé, а за разлика от своя предшественик Z5 отново да бъде с покрив от плат. BMW ще разработи платформата за общия проект и ще я предостави на Toyota. Почти всички двигатели също ще пристигнат от Бавария. Докато BMW ще използва 4- и 6-цилиндрови агрегати, японците искат да вземат само 6-цилиндровите мотори. Планираният високомощностен хибрид с 400 к.с. пък ще дойде от Япония. Един наистина интересен проект и – досещате се сами – една от кулминациите в 102-годишната история на баварците.

СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ BMW И TOYOTA 

SUPRA С ГЕНИ НА BMW


Спортни коли, лека конструкция и алтернативни задвижвания – BMW и Toyota сключиха през 2012 г. споразумение за сътрудничество. Тогавашният шеф на BMW Норберт Райтхофер и президентът на Toyota Акио Тойода подписаха заявление за намерения, съгласно което двата концерна ще работят дългосрочно в четири области: ще разработят съвместно екологичен спортен автомобил и други подобни модели, ще си сътрудничат при задвижванията с електричество и с горивни клетки, както и ще създават заедно леки конструкции. Досега двата производителя работеха съвместно, без да го афишират, а първите модели от тази обща работа ще бъдат новото Z5 и Toyota Supra (на снимката). Те ще се появят на пазара през 2017 г.

 

ИЗВОД:

Три нови модела на BMW – и трите пъти баварците ни уцелват точно в сърцето. Серия 3 най-после изглежда смело, X5 ще бъде икономично благодарение на нова техника, а следващото Z5 пак ще бъде расов роудстър за мечтатели. Вълнуващо начало на следващите 100 години!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин