Най-яките за всички времена в Щатите: Hot Rod на базата на Ford T


9
мар.
2019

Седем американски класики от период на шест десетилетия, сред тях примерни и лоши „момчета“. AUTO BILD хвърля поглед върху най-готините автомобили от Щатите

Първите наистина бързи коли в Щатите са яки модели или така наречените хот родс. Какво всъщност представлява хот родът? Ако попитате десет родъри, ще получите 20 отговора. все пак всичко това има нещо общо с липсващия преден капак и свободно монтираните колела, с матова лак и цели мостове. Също така доста често и няма нищо общо с гореизброените неща. Този автомобил е направен от Флориан Хауспруг. Хот род? Според него това било „събрана и сглобена купчина метал“.

Макар че съществуват различни стилове и модни феномени, няма строго определена схема. Всеки хот род от старата школа е претенциозен – както при шофиране, така и при поддръжка. Трябва да искаш да го правиш. Освен това можеш да сглобяваш много неща, но когато стигнеш до момента да управляваш законно готовия автомобил, полето за изява се стеснява.

Да пестиш тегло! Някои от ранните хот родове се движат дори небоядисани: пет килограма по-малко могат да се окажат решаващи при надпреварата за четвърт миля. Седалките без тапицерия най-често в началото са от самолети. Автомобилът от нашата фотосесия е видял белия свят като Ford T.

Хот родът от старата школа не е за мамини синчета – тук липсва почти всякакъв комфорт. Тук най-важното е чистото и неподправено шофиране. Скоростомер? Излишен е. Най-важен е оборотомерът.

Има също така и индикации на температурата и налягането на пълнене.

Окачването е с цял мост.

Оригинално този Ford е бил през 1932 с V8 агрегат, а както много други хот родове от ранните години е оборудван около 1960 с  мотор на Chevrolet. 

Small Block-ът на Chevrolet е напълно достатъчен за родове от старата школа: неговата мощност е 270 к.с.

Още по темата

Card image cap
Аз и автомобилът ми живеем заедно

18
мар.
2016

Японците обичат да пускат своите приятели на четири колела да живеят вкъщи и им строят луксозни гаражи

Card image cap
Арести на BMW събора

6
май
2017

Зверски дрифт, ослепителни машини от всякакви моделни семейства и много адреналин: с 16-ото издание на BMW-събора почитателите на марката за пореден път доказаха любовта си към нея

Card image cap
Колите с най-яки спойлери: Subaru BRZ tS

28
февр.
2018

По-голямо налягане на притискане и по-добра позиция на пътя: това са целите на задните спойлери на автомобилите. Някои модели обаче са наистина внушителни - ще ви покажем "класация" ни

Card image cap
Jeep JL Wrangler Rubicon: последният мохикан

22
мар.
2018

Новият Jeep Wrangler комбинира истински офроуд добродетели с високи технологии. Тествахме извън пътя една легенда

Card image cap

В последния брой:

Архив >