Най-яките за всички времена в Щатите: Hot Rod на базата на Ford T


9
мар.
2019

Седем американски класики от период на шест десетилетия, сред тях примерни и лоши „момчета“. AUTO BILD хвърля поглед върху най-готините автомобили от Щатите

Първите наистина бързи коли в Щатите са яки модели или така наречените хот родс. Какво всъщност представлява хот родът? Ако попитате десет родъри, ще получите 20 отговора. все пак всичко това има нещо общо с липсващия преден капак и свободно монтираните колела, с матова лак и цели мостове. Също така доста често и няма нищо общо с гореизброените неща. Този автомобил е направен от Флориан Хауспруг. Хот род? Според него това било „събрана и сглобена купчина метал“.

Макар че съществуват различни стилове и модни феномени, няма строго определена схема. Всеки хот род от старата школа е претенциозен – както при шофиране, така и при поддръжка. Трябва да искаш да го правиш. Освен това можеш да сглобяваш много неща, но когато стигнеш до момента да управляваш законно готовия автомобил, полето за изява се стеснява.

Да пестиш тегло! Някои от ранните хот родове се движат дори небоядисани: пет килограма по-малко могат да се окажат решаващи при надпреварата за четвърт миля. Седалките без тапицерия най-често в началото са от самолети. Автомобилът от нашата фотосесия е видял белия свят като Ford T.

Хот родът от старата школа не е за мамини синчета – тук липсва почти всякакъв комфорт. Тук най-важното е чистото и неподправено шофиране. Скоростомер? Излишен е. Най-важен е оборотомерът.

Има също така и индикации на температурата и налягането на пълнене.

Окачването е с цял мост.

Оригинално този Ford е бил през 1932 с V8 агрегат, а както много други хот родове от ранните години е оборудван около 1960 с  мотор на Chevrolet. 

Small Block-ът на Chevrolet е напълно достатъчен за родове от старата школа: неговата мощност е 270 к.с.

Още по темата

Card image cap
Клубът на супербързите: Ferrari F12 Berlinetta

10
авг.
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
50 години Italdesign: Giugiaro Brivido

16
апр.
2018

Преглед на най-известните модели на Giugiaro

Card image cap
VW BEETLE СРЕЩУ „КОСТЕНУРКА”

18
апр.
2017

New Beetle е мъртъв, да живее още по-новият Beetle. За празника го срещнахме с неговия „дядо”, набор 1951 г. Когато Beetle се наричаше „костенурка”

Card image cap

В последния брой:

Архив >