Най-честите грешки при управлението на автомобила


18
юли
2019

Автоинструкторът Васил Димитров си поставя амбициозна цел – да интегрира способи от финландската методика за обучение на водачи на МПС у нас. С други думи, рали състезателят си поставя за цел да добави към стандартния курс за категория В тренинг за реакции в опасни ситуации със загуба на сцепление. Именно специалната методика прави шофьорите в скандинавската страна изключително сигурни, а броят на жертвите от ПТП-та – много нисък. И всичко това на фона на факта, че Финландия предлага хлъзгава пътна настилка в много по-голяма част от времето за движение в сравнение с други европейски страни. Междувременно Васил ни помогна да анализираме най-често срещаните грешки при обучението на млади водачи. Димитров е на мнение, че не увеличението на глобите и санкциите биха направили пътищата ни по-сигурни, а по-качественото обучение на новите шофьори.

1.Неправилен захват на волана

Голяма част от шофьорите са склонни да „прибутват“ волана – явление, което се среща дори при възрастни водачи. А това е вредно, тъй като пречи на прецизната работа с волана и забавя командите към автомобила.

Неправилно
Правилно


2. Задържане на съединителя в завой
При намаляване (особено в завой) голям брой кандидат-водачи освен педала на спирачката натискат едновременно и съединителя. По този начин те заучават грешни движения и не само износват съединителя, но и в по-късен етап може да загубят възможността за оптимален контрол над автомобила.3.Прекалено приближаване до волана Липсата на познаване на габаритите на автомобила става причина много нови шофьори да се приближават твърде много до волана. Oт една страна, това приближаване пречи на бързите реакции с волана, а от друга – може да се окаже причина за травми при активиране на въздушната възглавница.
4. Изключване от предавка Не, тук не става въпрос за това как да се шофира максимално икономично – а за това, че изключването от предавка прекалено рано удължава времето за спиране заради липсата на моторната спирачка.

Още по темата

Card image cap
„Тука има, тука нема” с BMW M2! (ВИДЕО)

16
апр.
2016

Баварската компания поставя много сериозна задача за всички, които обичат да се заглеждат по хубави коли и красиви дами

Card image cap
Сигурност с включване в запалката

6
ян.
2017

Bosch представя на CES 2017 решение, с което животоспасяващата система еCall ще работи и при по-стари автомобил

Card image cap
Колите на футболните звезди

7
юни
2016

Вижте какво карат Марио Гьотце, Месут Йозил, Жером Боатенг и компания

Card image cap
Служител на НСО кара дрогиран, осъждат го условно

9
авг.
2017

Мъжът имал "многобройни наказания за нарушение на Закона за движение по пътищата"

Card image cap

В последния брой:

Архив >