Най-честите грешки, които правим с автомобила си през зимата


7
ян.
2019
 1. Загряване на двигателя на празен ход

Често срещана картина: докато стържете леда от замръзналите стъкла, двигателят работи и вие се надявате, че след няколко минути ще влезете в топъл автомобил. За съжаление не вярно: двигателят загрява при средни обороти.

 1. Забравили сме течността за размразяване на ключалките в колата

Класически случай не глупост: помислили сте за всичко, дори и за течност за размразяване на ключалките – оставили сте обаче в автомобила. Разбира се в този случай не помага нищо, ако колата е замръзнала на сутринта след снеговалежа през нощта…

 1. Не сте проверили акумулатора

Хората като че ли не го разбират: зимата е убиец на акумулатори. Акумулаторите, които през лятото са стартирали сравнително бързо, сега не искат да стартират. Нищо чудно: акумулаторът се изтощава по-бързо на студа. Освен това допълнителните консуматори като подгряване на задното стъкло или седалките, светлините или климатика също харчат доста. Освен това евтините акумулатори могат да „свършат курса“ и след 3 години, затова по-добре не пестете.

 1. Не сте сложили зимни гуми

Всички знаем за изискването от поне 1,6 милиметра профил на гумата, но по-добре изобщо не чакайте да достигнете до тази стойност, особено през зимата. Все едно да тръгнете по гуменки в снега – едва ли ще стигнете далеч. Забравете за „ще изкара още един сезон“.   Също така не забравяйте да смените зимните гуми, щом времето се оправи – по-меката им смес бързо се втвърдява при високите температури през лятото.

 1. Не сядайте зад волана с дебело зимно яке

Иначе при катастрофа рискувате действието на предпазния ви колан да не бъде такова, каквото трябва. Затова най-добре оставете дебелото зимно яке на задната седалка, ако ще шофирате през зимата. Още повече, че щом парното загрее, ще ви стане топло.

 1. Не сте поставяли пробно веригите за сняг

В града или в ниското вериги не са ви необходими, но затова пък в планината няма да можете да се движите без тях. Ако пътувате със семейството или приятели в планината и изведнъж ви се наложи да ги слагате, веригите могат да ви изненадат неприятно. Не че е кой знае какво, но може да се наложи да прекарате доста време навън на студа в опит да ги монтирате.

 1. Забравили сте стъргалка за лед

Зима е, автомобилът ви е замръзнал, а не можете да откриете стъргалката си за лед. дали не е под седалката, в багажника или в мазето? Най-добре още щом се застуди я сложете на леснодостъпно място, за да ви е под ръка.

 1. Не сте сипали зимна течност за чистачки

Още една важна тема: зимната течност за чистачките. Или такава изобщо липсва, когато завали сняг, или свършва по време на път.

 1. Не дърпайте със сила замръзналите за стъклата чистачки

Иначе можете да повредите гумените части на чистачките – в този случай ще се наложи да си купувате нови.

 1. Не сте поставили термо-покривало на предното стъкло

За да си спестите действията по точки 1, 7 и 9, можете да използвате термо-покривало за предното стъкло. Поставяте го (под чистачките) и го фиксирате за рамките на предните врати.

 1. Не сте намазали уплътненията на вратите и багажника с глицерин

След внезапния студ шофьорската ви врата е замръзнала и не можете да влезете в колата си. Опитайте през друга врата, или просто прекарайте пръстите си между врата и каросерията. След това опитайте внимателно и с лек натиск да я отворите. Естествено няма да ви се налага да правите това, ако предвидливо сте намазали уплътненията с глицерин, вазелин или специално средно против замръзване.

 1. Почиствайте целия сняг от автомобила си

Нерядко виждаме следното след силен снеговалеж: по пътищата се движат коли с почистени стъкла, но със сняг по покрива, предния и задния капак. По-добре почиствайте всичкия сняг, иначе той може да се стовари върху предното ви стъкло или пък да застраши другите участници в движението.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >