Най-черното черно: Vantablack като боя за BMW X6

2808
2019

В рамките на Международния автомобилен салон (IAA) през септември своята премиера ще отпразнува третото поколение BMW X6 (среден разход на гориво: 10,7-6,1 л/100 км, комбинирани CO2-емисии: 243–159 г/км), което преди десетилетие се превърна в основоположник на автомобилния клас Sports Activity Coupé. Същевременно BMW ще представи спиращ духа уникат с лаково покритие Vantablack® VBx2 с наноструктура, което подчертава още по-силно изразителния дизайнерски език и самоуверения, силен и атлетичен характер на новото BMW X6. Ексклузивният Showcar е резултат от съвместната дейност на BMW със Surrey NanoSystems, създателите на технологията Vantablack.

BMW X6 е първият и единствен в света автомобил, боядисан с Vantablack VBx2. „В миналото сме отказвали на запитванията на различни автомобилни производители“, обяснява Бен Дженсън, създател и главен технически ръководител на Surrey NanoSystems. „Едва при BMW X6 с неговия неповторим експресивен дизайн успяхме да си представим, че нещата ще се получат.“ Така със своите дизайнерски акценти като опционалната BMW бъбрековидна радиаторна решетка „Iconic Glow“, характерните двойни фарове и „стегнатите“ задни светлини BMW X6 поставя интересни контрасти спрямо покритието Vantablack VBx2, променящо 3D-усещането, което човек получава, докато гледа автомобила.

Човешкото око възприема Vantablack в 2 измерения

На повърхност, покрита с Vantablack, структурите за човешкото око вече не са разпознаваеми, обектите изглеждат двуизмерни. Понякога в мозъка се получава усещането, че гледате в нищото. Vantablack не е съвсем подходяща боя за автомобил, тъй като голям брой дизайнерски детайли и акценти не могат да бъдат възприемани правилно. Eто защо BMW X6 е решено в разработения първоначално за областите на архитектурата и науката вариант Vantablack VBx2. Той може да се пръска, характеризира се с 1%-во Total Hemispherical Reflectance (THR – цялостно полусферично отражение) и се е превърнал в „суперчерно“, което обаче предлага леко отражение от всеки ъгъл на гледане. Боядисани с това покритие материали изглеждат така сякаш губят своята триизмерност, както убедително доказва примерът с BMW X6.

Vantablack: „най-черното черно“, разработено за космонавтиката

Името Vantablack се е наложило като марка за цяла гама от суперчерни покрития като VBx2. Първоначално името идва от вертикално подреден тръбен наномасив (Vertically Aligned Nano Tube Array) от въглерод. Всяка от въглеродните нанотръбички е с дължина от 14 до 50 микрометъра и с диаметър 20 нанометра, което я прави 5000 пъти по-тънка от човешки косъм. На площ от 1 квадратен сантиметър могат да бъдат разположени 1 млрд. нанотръбички от въглерод. Падащата върху тази система от тръбички светлина бива почти напълно „засмукана“ и не се отразява, а се превръща в топлина.

Технологията е разработена за космонавтиката. И тъй като Vantablack се обработва при температури от 430 градуса по Целзий и може да бъде полагана върху чувствителни материали като алуминий посредством обективи с покритие от Vantablack могат да бъдат наблюдавани звезди със слаба светлина и далечни галактики, които са трудни за разпознаване поради разсейването на светлината на слънцето. В първата генерация, представена през 2014 г. от Surrey NanoSystems, Vantablack поглъща до 99,965 % от светлината, като на практика елиминира напълно отражения и разсейване на светлината.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин