Най-устойчивите автомобили: Toyota Yaris Hybrid

2405
2023

Икономично задвижване? По този начин автомобилът не става устойчив. AUTO BILD потърси идеи – и откри няколко такива

Когато един автомобил притежава електрическо задвижване, той далеч не е устойчив. За финалния баланс на вредните емисии роля играе и разходът на енергия.

Помолихме пет производителя да ни изпратят по един устойчив модел. Пристигнаха: Dacia Spring Electric, VW ID.3, Toyota Yaris Hybrid, Mercedes EQS и BMW i4. Всички електромобили – с изключение на един.

Всеки производител преследва собствена концепция за устойчивост. BMW подчертава на социалния добив на лития, VW компенсира CO2 там, където още не може да бъде избегнато. Toyota залага на наложена от десетилетия хибридна концепция.

А Dacia Spring и Mercedes EQS? Те са може би най-различните, които бихме могли да представим. И имат за цел да се грижат за околната среда. Колкото повече идеи, толкова по-голямо разнообразие на пазара. 

Toyota Yaris Hybrid

Първият Yaris Hybrid се появява на пазара през 2012 г. Разработената от Toyota, безстепенна планетна трансмисия, електрическият или бензинов режим на движение в зависимост от ситуацията са интелигентно комбинирани и представляват патент, какъвто конкуренцията би искала да има.

На всеки 100 километра Yaris харчеше в теста по 5,2 л – стандартната отсечка за измерване на разхода включва 20 км пълна газ по магистралата (13 процента от общата отсечка). В града посредством бутона EV (Electric Vehicle) ще можете да изминете на ток само няколко стотин метра, …

… преди 3-цилиндровият атмосферен бензинов двигател да поеме нещата в свои ръце. Все пак в градски условия разходът е около 4 л/100 км, тъй като електромоторът помага. Често подценяван фактор: благодарение на отказа от турбокомпресор и директно впръскване хибридното задвижване не е сложно и скъпо.

CO2-стойността в този клас е мащаб. Малкият модел тежи само 1090 килограма.

Toyota не трябва да го транспортира през целия свят, за да го докара в Европа: Yaris се произвежда във френския град Валансиен.

Може би най-големият конкурент на Yaris Hybrid е също от Toyota: атмосферният бензинов вариант Yaris 1.5 VVT-i също е много икономичен, но пък е и по-евтин.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин