Най-тежкият велосипед на света

Над един тон е теглото на най-тежкия велосипед на света. Сглобил го е Франк Дозе от Северна Германия. Той е на мнение, че се управлява по-лесно отколкото бегач на неправилната предавка


24
авг.
2017

„Случи се в четири и половина сутринта във Вакен“, започва своята история Франк Дозе. Там, в нещо като склад „Лудия Макс“ с откачени возила на известния музикален фестивал на открито, той казал на приятеля си: „Когато се приберем, ще си сглобя велосипед, ще дойда с него във Вакен и ще им открадна шоуто.“ Три години по-късно той спазил обещанието си. Желязното прасе е паркирало в хале на брега на канала до Рендсбург и изглежда като гигантско стоманено магаре. В унисон с името на велосипеда гигант при движение возилото издава звуци, подобни на тези на креатурите от „Джурасик парк“.

ДИНАМО: 6-волтовата машина не осигурява ток, но изглежда симпатично.

А който иска да кара велосипеда, трябва да има също както и високия 1,96 метра Дозе дълги крака. „Колелото обаче се управлява лесно – никой не ми вярва, че е така. По-трудно е да караш бегач на неправилна предавка“, казва Франк Дозе и върти динамично XXL педалите. Малко статистика: 1080 килограма тежи това гигантско колело, към момента е най-тежкият велосипед на света. При 1,5 натискания на педалите на метър и необходима сила от 35 кг велосипедът вдига 5,4 км/ч. За изминаването на 44-те километра до хеви метъл фестивала във Вакен на Дозе биха му били необходими над 8 часа. На теория. На практика 50-годишният мъж е изминавал с велосипеда само малко над сто метра, с което е притежател на германския и световен рекорд. И както е обещал – направил е невероятно шоу.

СЕДАЛКА: Каса бира от фестивала Вакен, възглавница за по-удобно седене.

Случило се е миналото лято. Слънце, всенародна забава в Шахт-Аудорф със скара, бира и медийно присъствие. Цялото село е тествало гигантския велосипед върху седалката от каса за бира – дори и кметицата. „Денят бе натоварен като десетчасово пътуване с влакче на ужасите. Най-много се зарадвах, че времето беше хубаво“, спомня си мъжът с червена плетена шапка, талисман, подарен от майка му. От самото начало не е било ясно дали Желязното прасе ще се превърне в звезда.

Гумите миришат на тор

Работещият като тираджия Дозе е създал своя пионер по нелесен начин. Първо е взел колела и гуми от цистерна за разнасяне на тор. Стоманените елементи открил на сметището и при търговци на селскостопански машини. След това Дозе направил оста, после монтирал кобилицата, а след това рамката и предпазните елементи. Нарисувал единствената скица заради жена си. „Тук се слага вилката, тук кормилото и седалката, там хидравличната дискова спирачка.“

ЗАКЛЮЧВАНЕ: Симпатична екстра, но кой планира да открадне такова гигантско колело?

Преди самоукият майстор да започне да работи над проектите си, той ги има в главата си. „Филигранните работи не са в мой стил – обичам стоманата и заваряването. Приятелите ми казват, че нещата, които правя, са вечни.“ Трима от приятелите му са му помагали в начинанието, иначе нямало да успее толкова лесно и бързо. Имало, разбира се, и малко късмет, казва Дозе. Доброволецът в пожарната бил извикан спешно и се наложило приятелят му да монтира лагера на велосипеда. Направил го. Велосипедът ставал все по-голям и по едно време било ясно, че ще счупи световния рекорд за тегло от 860 кг. „Не съм хитрувал при сглобяването на колелото. Не съм слагал олово в тръбите, за да тежи, не съм наливал вода в гумите“, казва не без гордост Дозе. Вещото лице от Германския институт за рекорди потвърждава: велосипедът е изпълнил всички критерии!

ВЪЗДУШНА ПОМПА: Детайл само за украса!

Кормилният лагер се чупи

Следва обаче катастрофата. Една седмица преди световния рекорд по време на измерването колегите от пожарната вдигат велосипеда върху камион везна. Там кормилният лагер се чупи. „Беше тотална щета“, казва Дозе. Първите лагери купува за 70 лв. – след аварията решава да вземе високотехнологични за по 200 лв. Заедно с приятелите си ги сменя за един ден и една нощ. Накрая на 2 септември гигантският велосипед е готов. В пет следобед Желязното прасе заковава кантара на 1080 кг. Успява. Почти. На следващия ден се отказва биреният спонсор на седалката му. Франк Дозе пита незабавно пивоварна „Дитмаршер“ и те се съгласяват. Световният рекордьор купува бързо една каса от магазина и я монтира като седалка.

НАУКАТА НА ВЕЛОСИПЕДОСТРОЕНЕТО:
Франк Дозе е нарисувал само тази груба скица. Всичко останало е било в главата му.

Чудото на Шахт-Аудорф

Сега велосипедът е звезда – Франк Дозе го е продал на община Шахт-Аудорф, която иска да прави бизнес с гигантския велосипед. Дозе ще продължи да бъде мениджър на своя стоманен приятел. Франк не е посещавал огромното си колело от няколко седмици – то стои в хале близо до дома му. Тук цари индустриален чар, в съседство чуваме сирената на корабостроителницата – време е за обяд. Дозе нарича срещата им „комичен момент“, тя определено е емоционална. „Велосипедът е част от моя живот.“  До март 2018 г. гигантският велосипед е зает. Например за изложения на велосипеди, за срещи на притежатели на олдтаймери до Хамбург или за панаир на специални велосипеди в Дрезден. След това Франк Дозе възнамерява да боядиса Желязното прасе. Ръждата ще остане – тя е част от чара на возилото. Има ли нещо, което днес би направил по различен начин при сглобяването? „Бих избрал по-широки и по-гладки гуми, разбира се, напомпани с въздух. Бих се опитал да го направя и без помощни колела.“  В Германия пресата нарече тези колела ужасни.

С РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА: Гигантското колело е прекалено голямо за велосипедните алеи.

ДОКАЗАТЕЛСТВОТО: Дозе е сглобил най-тежкия велосипед в Германия, световният рекорд все още не е официално потвърден.

СРЕЩИ НА ПОЧИТАТЕЛИ НА ВЕЛОСИПЕДИТЕ: Желязното прасе, Франк Дозе, авторката Сабине Франц и фотографът Олаф Там.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЛЕКАТА КОНСТРУКЦИЯ: Гигантският велосипед се управлява изненадващо лесно. За стабилност при скорост над 5 км/ч служат помощните колела.

Технически данни

Име на модела
Желязно прасе
Тегло
1080 кг
Диаметър на гумата
153 см
Скорост
5,4 км/ч
Време за производство
Интензивно от март до септември 2016 г.
Разходи за производство
Доста над 10 000 лв., от едно време Франк Дозе спира да ги брои

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин