Най-странното Porsche

0902
2024

На пръв поглед не изглежда така, но се оказва, че след Volkswagen, един от най-често подлаганите на художествени преработки и интерпретации автомобили е Porsche. През последния повече от половин век различни екземпляри на спортната легенда от Цуфенхаузен се превръщат в източник за вдъхновение на стотици ентусиасти по света, които и до днес продължават по всевъзможни начини да провокират границите на въображението (а понякога и на добрия вкус). Общото между всички тези проекти е, че независимо от първоначалния замисъл, те все пак си остават спортни автомобили, но както се оказва, това не винаги е достатъчно. Има фенове на автомобилната екзотика, които остават непримирими по отношение на общоприетите норми. Те не се задоволяват с нищо от утвърдените стилистични насоки, и започват да искат невъзможни неща, които понякога граничат с неадекватност и умопомрачаваща безвкусица.

Типичен пример в тази насока е една от може би най-екстравагантните интерпретации, правени до момента. Това е лимузина с дълга база и четири врати, създадена от майстора на бутикови автомобили Дон Бьоке от специализираната каросерийна фирма Egyptian Custom Body в Дейтън, Охайо. Поръчката за този автомобил е възложена от богатия колекционер Джон Диксън, известен със своята необичайна сбирка от преработени уникати на германската марка, повечето от които съществуват само в един екземпляр. Диксън прави този автомобил за сватбата на дъщеря си, като освен видимите външни разлики с оригиналното Porsche 356 от 1953 г., взето за основа на проекта, са направени и някои технически преработки, като стандартното окачване е заменено с въздушно, а на мястото на стария двигател е поставен по-съвременен 4-цилиндров „боксер“ от Porsche 912.

Преди десетина години, скоро след смъртта на Джон Диксън, става ясно, че неговата колекция, известна под името “Taj Ma Garaj”, ще бъде разпродадена. Решението за това е официално обявено през лятото на 2019 г. от аукционната къща RM Sotheby’s и на проведения от нея търг през септември същата година, екзотичната бяла лимузина намира своя нов собственик.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин