Най-странният кемпер на сезона

Дяволски бързо и донякъде високопроходимо – това е Audi RS Q3. Но може ли надуваемата палатка да го превърне в талантлив кемпер?

1407
2016

Концепцията звучи привлекателно – и леко щуро. Става дума за компактен кемпер с 5-цилиндров турбомотор и 340 к.с. Автомобил, който ускорява от 0 до 100 км/ч за само 4,8 секунди и може да се конкурира с Porsche-тата по магистралите. И който на финала на пътуването осигурява достатъчно място за спане за трима. Такова нещо досега не се е появявало на никой къмпинг. Но Audi го предлагат.

Като цяло удоволствието не е евтино

AUTO BILD провери какви са възможностите на RS Q3 със задна палатка! Audi предлага палатката за всяко Q3, не само за спортната версия. Надуваемият апартамент струва 1390 евро – плюс още 190 евро за модула, който го свързва директно със задната част на автомобила. Не е евтино, но едва ли ще уплаши типичните клиенти на RS. Дори и базовият спортен модел струва 57 000 евро, с няколко екстри цената преминава границата от 65 000 евро. Така че палатката може да се разглежда като изгодна опция.

Палатката може да се монтира на всеки Q-модел

Естествено, Audi не произвеждат сами впечатляващия „подслон“, а работят с фирмата за палатки  „Heimplanet“ в Хамбург. По принцип палатката може да се монтира на всеки Q-модел. Но сериозно ли е това? Първо, чантата с палатката изпълва почти целия багажник на Audi, който не е особено голям – 356 литра. Ако ви предстои по-дълго пътуване, е желателно да си купите и кутия за багаж на покрива.

При първото монтиране е желателно някой да ви помага

На теория всичко е гениално просто: разопаковате, разгъвате, напомпвате – готово. Общото разгъване на въздушната рамка, вътрешната и външната палатка би трябвало да става с иновативната One-Pump система. Но на практика нещата не са толкова прости. Първо трябва да намерите равно място с размери 3,98 х 2,78 метра на пода на палатката. А след това ви трябват и по-силни ръце, тъй като комплектът не включва компресор, а само ръчна помпа. Коректното положение на въздушната рамка от четири камери трябва да бъде проверено точно, иначе се спира циркулацията на въздуха. И в най-лошия случай има опасност от повреди. И ако сте сам, ще се убедите, че е препоръчително да има кой да ви помага.

Извод

Задната палатка не превръща Audi RS Q3 в пълноценен кемпер, но е оригинално решение за надуваема мини-вила. Мястото е достатъчно за спонтанен излет в края на седмицата, но за по-дълги пътувания комфортът не е достатъчен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин