Най-скъпият сериен Mercedes в момента

2102
2023

Mercedes отново пусна версия Guard от новия S-клас. Базовата цена на автомобила е 914.000 лв. Направихме зимен тест на модела!

Заедно с Mercedes S-клас Daimler представи през 2021 г. и новата бронирана версия на своя флагман. S 680 Guard 4Matic предлага едновременно много лукс и максимална защита. AUTO BILD тества тежащия няколко тона V12-луксозен модел!

За новото поколение на S-Guard Mercedes са избрали нов път.  Докато предшественикът бе бронирана S-класа, новият модел е брониран автомобил в каросерията на S-клас. Което означава: самата платформа е специално разработена за Guard, включително и сложните защитни механизми.

Плоскости с дебелина от няколко сантиметра и многослойни стъкла осигуряват защита от клас VR10. Това е най-високата степен на защита в цивилния сектор – трябва да издържи на гранати и обстрел от снайперисти. Посредством система за свръхналягане в купето не влизат газ и дим, а около десет дюзи за гасене на пожар не дават никакъв шанс на огъня. Цялото задвижване заедно със спирачната система и трансмисията са настроени спрямо по-голямото тегло.

Обвивката на S-клас всъщност е само маскировка

Обвивката на S-клас служи за маскировка, за да направи автомобила колкото се може по-незабележим и ненатрапващ се в конвоя. Ако дебелите гуми Michelin Pax бъдат простреляни, автомобилът може да продължи да се движи още 30 километра.

Всяка от вратите тежи по 200 килограма и включва компресори за аварийно отваряне на прозорците. Притежателите на Guard седят отзад вдясно – в тази лига не е уместно да карате сами автомобила си. Мястото и луксът са на ниво S-клас дълга база: хладилник, отопляеми и притежаващи функция за масаж седалки, както и инфотейнмънт система за возещите се отзад са част от оборудването на Guard. Някои екстри като стъклен покрив или система за управление чрез жестове не се предлагат от съображения за сигурност.  

Разходът на V12 двигателят е на нивото на камион – заради теглото

Преминаваме отпред – тук също цари атмосфера а ла S-клас. С тази разлика, че на средния тунел има бутони за сигнална уредба, сирена, аварийна вентилация и пожарогасители. Въпреки дебелите стъкла видимостта навън не е нарушена.

С натискане на бутон 6-литровият V12 битурбо агрегат се събужда за живот. Притежаващият 612 к.с. агрегат се използва и в S-Maybach, но в Guard машината е повече от необходима, тъй като бронираната лимузина тежи 4,2 тона. Разходът също е колкото този на малък камион – 19,5 литра на 100 километра по WLTP.

Впечатляващо е, как S Guard се справя с теглото си

Въпреки голямото тегло, бронираната лимузина с 4х4 и с максимален въртящ момент от 830 Нм ускорява доста вихрено. При бърза скорост в завоите автомобилът се накланя доста и недозавива. Недозавиването е налице най-вече при рязко навиване на волана. Затова завивайте плавно, за да могат гумите да разполагат с добре сцепление. При преминаване през неравности автомобилът се клатушка дълго след това – прилича на плаване с яхта в море с вълни.  

Като цял обаче Guard остава лесен за овладяване във всяка една ситуация. Също и със спукани гуми. За да демонстрират това, инженерите на Mercedes изпуснаха въздуха на предната лява гума и ме пратиха отново на отсечката за тестване. И действително при скорост до 80 км/ч не се усеща никаква разлика при правия курс. Единствено завиването става малко недефинирано, автомобилът може да бъде контролиран. В случай на опасност това може да спаси живота ви. Днес такова нещо не се наложи. Все пак при цена от 914.000 лв. щетите по автомобила не са желателни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин