Най-скъпият сериен автомобил индивидуално изпълнение

1010
2022

От 1975 година в сътрудничество със световноизвестни творци BMW създава живописни шедьоври на колела

С проекта The 8 x Jeff Koons идеята за поредицата BMW Art Cars за първи път се пренася от музея на улицата. Моделът BMW Серия 8 Gran Coupé е изцяло дизайнерски преобразен от попарт иконата Джеф Кунс и произведен в ограничена до 99 бройки колекционерска серия. Уникалните като интериор и екстериор автомобили са вече разпродадени и вероятно повечето от тях никога няма да се появят на улицата. Миналия месец при наддаване в аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк последният от уникатите бе закупен след наддаване на цена от 850 000 лева, като приходите ще отидат за благотворителност.

В историята на BMW моделът The 8 x Jeff Koons без съмнение е най-скъпо струващият като индивидуално изпълнение сериен автомобил. Официалната премиера на поредния арт кар от Мюнхен се проведе на изложението Frieze в Лос Анджелис. Неочаквано бързо всички коли от лимитираната серия бяха разпродадени на почитатели на изкуството и на баварската марка за 685 000 лева всяка.

Самият Джеф Кунс определя преобразеното от него BMW Серия 8 Gran Coupé като своя най-любим автомобил. Бившият съпруг на не по-малко известната от него звезда и политик Илона Сталер (Чичолина) се зарича редовно да изкарва личния си екземпляр от гаража. Вероятно често ще виждаме на папарашки снимки неговото развиващо 530 к.с. BMW M850i, сякаш е оживяло от пъстрия свят на комиксите.

Основаващият се на общо единадесет цвята екстериор се оказал сериозно предизвикателство за производствения екип. Повече от 200 часа били необходими само за лакиране на каросерията, вследствие на което седмично можело да бъдат завършени само по четири автомобила. Роденият в САЩ Джеф Кунс при реализацията на проекта посещавал многократно завода на BMW в Динголфинг.

Re:Design 2022: В Словения BMW отличи млади творци за визията им, обединяваща устойчива мобилност и технологичния прогрес

Не по-малко впечатляващ е интериорът, в който също преобладават ярките цветове. Седалките са издържани в характерното за марката М-червено и синьо, едно приятелско намигване от Спайдърмен. Разбира се, в средната конзола не липсва и личен автограф от гуруто на съвременната попкултура, който удостоверява автентичността на всяко BMW The 8 x Jeff Koons.

извод

Никога досега не са полагани толкова много усилия за дизайна на серийно BMW. Чудесно е, че пъстрата скулптура на колела най-вероятно няма да бъде паркирана единствено в музеите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин