Най-скъпият автомобил в историята

2708
2018

През миналия уикенд в Пебъл Бийч беше отворена нова страница в историята на аукционите: червено Ferrari GTO 250 от 1962 беше продадено за най-високата сума, постигана някога на аукцион. Автомобилът с номер на шаси 3413GT смени собственика си срещу спиращите дъха 48,4 млн. щатски долара (41,6 млн. евро) на 25 август 2018 при аукцион на RM Sotheby’s в рамките на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч (Калифорния). Червената „бегачка“ е третото от общо 36 Ferrari-та в серията и идва от колекцията на някогашния главен софтуерен архитект на Microsoft Грегъри Уитън. Уитън притежава колата, която все още е с оригиналния си мотор, скоростна кутия и задна ос, още от 2000, и оттогава до днес участва с нея на различни ретро събития.

Италианският рекордьор е подвижен фрагмент от историята. Като заводски автомобил на Ferrari той е каран за тестове от шампиона във Формула 1 и победител в „24 часа на Льо Ман“ Фил Хил по време на Тарга Флорио. Още през същата година GTO-то е продадено на своя нови собственик – джентълменът състезател Едоардо Луалди-Габарди. С колата той печели 10 старта от италианския GT-шампионат. През 1964 ръчно изработеното Ferrari, което по данни на RM Sotheby’s няма удари, получава „ъпдейт“ на каросерията от Scagliari. Притежател на колата е бил и Джани Булгари, шеф на световноизвестната фирма за бижута.

Още стартовата оферта от 35 милиона долара беше на нивото на миналогодишния рекордьор. Точно за толкова беше продадено Gran Turismo от същата серия. Автомобилът, предложен от неизвестно лице през 2014 за 38,1 млн. долара на аукцион в Италия, стана най-скъпият, продаван някога при наддаване.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин