Най-сексапилният Volkswagen е електрическо SUV купе

0311
2021

Следваща нова стъпка по „пътя към нулата“ (“Way to ZERO”). Новият ID.5 е нещо много повече от поредното попълнение в успешната моделна фамилия ID – новият електрически модел на Volkswagen пренася електрификацията в гамата от нови модели на марката на ново стъпало и в нов пазарен сегмент. Елегантното, изразително електрическо SUV купе е оборудвано с новата версия 3.0 на софтуера на ID., която включва подобрени характеристики при зареждане, система за гласово управление и редица други функции. Благодарение на използването на роеви данни и системи за асистенция на водача от последно поколение, Volkswagen прави и следващата си стъпка към автоматизираното движение.

„ID.5 е електрически, динамичен и елегантен. Това е нашето първокласно предложение в класа на SUV купетата с изцяло електрическо задвижване, което поставя още един крайъгълен камък в нашата стратегия за развитие ACCELERATE,” заяви главният изпълнителен директор на марката Ралф Брандщетер. „Новият модел е в състояние да предложи взискателната клиентска аудитория удоволствие от шофирането с нулеви локални въглеродни емисии. С този модел ние навлизаме в напълно нов пазарен сегмент за марката.”

На пазара от 2022 година – новият Volkswagen ID.5 и ID.5 GTX

Елегантен и динамичен дизайн, превъзходна аеродинамика и продължителен автономен пробег. Новият ID.5 и спортният ID.5 GTX с със система за двойно предаване с два електродвигателя са новите топмодели за дълги пътешествия в състава на моделната фамилия ID. Подобно на всички останали ID. модели, първото електрическо SUV купе на Volkswagen използва технологичната основа на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen.

„ID.5 олицетворява дизайнът на бъдещето – аеродинамичен, изразителен, със спортен дух и с извънредно къси надвеси на каросерията благодарение на MEB“, посочва ръководителят на Volkswagen Design Йозеф Кабан. „По този начин успяхме да осигурим просторен интериор въпреки динамичната линия на покрива – нещо, което просто не беше възможно преди.”

Новото поколение 3.0 на софтуера на свой ред позволява безжични ОТА (over-the-air) актуализации, както и активиране на допълнителни функции, така че ID.5 да бъде с напълно актуален софтуерен статут много дълго време. Иновативните асистиращи системи като Travel Assist, която използва роеви данни, от своя страна позволяват още по-спокойно пътуване с отчитане на ситуацията по маршрута в перспектива. Допълнително предлаганата нова система Park Assist Plus с функция за запаметяване е в състояние да осигури индивидуален процес на паркиране при желание от страна на водача.

Новото електрическо SUV купе на Volkswagen с дължина от 4599 мм (ID.5 GTX – 4582 мм) ще отбележи своята пазарна премиера през 2022 година с три варианта по отношение на задвижването. ID.5 ще използва тягов електродвигател на задния мост, а системата за двойно предаване при ID.5 GTX използва по един електромотор на предния и задния мост .

„Електронният Vehicle Dynamics Manager е революционна разработка на Volkswagen“, отбелязва отговорният за технологичното развитие член на управителния съвет на Volkswagen Томас Улбрих. „Той е свързан в мрежа с редица други ключови за управлението на автомобила системи и е в органично взаимодействие с функцията за контрол на двойното предаване. По този начин се постига изцяло ново, по-високо ниво на динамичното удоволствие от шофирането, сцеплението и безопасността на пътя.”

При всички варианти на задвижването на новия ID.5 се използва акумулаторна батерия с голям капацитет, осигуряваща продължителен автономен пробег. Ниският коефициент на въздушно съпротивление от 0,26 (0,27 при ID.5 GTX) повишава енергийната ефективност и спомага за допълнително увеличаване на внушителния автономен пробег на новия модел. Това качество се допълва и от спойлера, вграден в широко отварящия се, аеродинамично оформен заден капак. Охладителните отвори в предната част на автомобила използват електрически щори, които се отварят само при необходимост и оптимизират допълнително обтекаемостта на каросерията.

Новото електрическо SUV купе на Volkswagen демонстрира своя изразителен характер и уникалност от всяка гледна точка. Типичната LED технология на светлините с напречни светлинни ленти отпред (опция) и отзад категорично идентифицира ID.5 като член на ID. фамилията от модели. Множество елементи, сред които впечатляващата броня, лакираните панели на вратите и новият силует на покривната линия отличават електрическото SUV купе от носителя на титлата „Световен автомобил на годината” ID.4. Изразителният дизайн в стил спортно купе има ярко разпознаваем характер. Големият  отвор за въздух и включените в стандартното оборудване матрична система на LED светлините IQ.Light с интелигентни дълги светлини и триизмерно оформление на задните LED светлини придават на ID.5 GTX още по-динамично излъчване. Vehicle Dynamics Manager свързва в обща мрежа системите за управление на задвижването и ходовата част, а допълнително предлаганото адаптивно окачване DCC гарантира оптимална динамика на пътя. ID.5 и ID.5 GTX предлагат два режима на шофиране – нормален D и с повишена степен на рекуперация B.

Свръхмодерното цифрово арматурно табло демонстрира изцяло нова ергономична концепция за управление на функциите. Блокът контролни прибори пред водача и мултимедийната система с висока разделителна способност осигуряват поразителна с яснотата си визуализация на функциите, а иновативният head-up дисплей с разширена реалност (опция) в непосредственото зрително поле на водача предоставя допълнителна информация. Новата версия 3.0 на ID. софтуера  включва различни оптимизации и нововъведения, сред които и гласово управление с естествени фрази („Hallo ID“.). Системата вече притежава възможност за самообучение и притежава онлайн достъп до информация от облака. Индиректното вътрешно осветление Ambient Lighting предлага избор от до 30 цвята, докато гамата от услуги на We Connect предоставят на водача онлайн информация за пътнотранспортната обстановка в реално време, онлайн актуализации на навигационните карти, информация за мрежата от зарядни станции, уеб радиостанции и много други.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин