Най-радикалният RX

Mazda показа прототипа RX Vision – естествено, с ванкелов двигател. Дали концепцията ще бъде предвестник на бъдещия RX-9?

0803
2016

От какво ли сме удивени днес… че Mazda е единствената компания, която има смелостта да се придържа към концепцията на капризния ванкелов двигател? Или от самия RX Vision? Името насочва към ново купе с ванкелов агрегат – наследник на RX-8. Формата на колата кара сърцата да бият учестено – пътническата клетка е разположена много ниско и е съвсем малка на фона на широката два метра каросерия. Никой спортен автомобил на Mazda не е изглеждал толкова радикално. „Това е израз на нашата дизайнерска философия за утрешния ден“, казва Кевин Райс, шеф-дизайнер за Европа.

Пуристка, проста и рафинирана

След актуалната генерация успешни серийни модели – от СХ-5 до Mazda2, сега японците демонстрират как ще се развива тяхната Kodo-линия в бъдеще. „Пуристка, проста и рафинирана“ трябва да бъде тя, ако гледаме вратата на прототипа – без силно изразени чупки и гънки, но въпреки това светлината се пречупва така, че от всеки ъгъл изглежда по различен начин. „Живият характер се постига посредством пропорциите и отраженията на светлината“, смята Райс. С дължината си от 4,39 м RX Vision изглежда подчертано европейски, а извивките на покрива напомнят дори на звездния италиански дизайнер Загато. Върху малката задница, сякаш „цитат“ от прекрасния Jaguar F-Type, спойлерът загадъчно се е надвесил над задните светлини. Няма и следа от ретро спомени: тук нищо не напомня за предшественика Cosmo или за RX-8, визията на Mazda се оформя само от познатата радиаторна решетка.

Дизайнерското мото: да се освободим от всичко ненужно

Дизайнерите следват своето мото да се освободят от всичко ненужно в максимална степен при интериорното оформление. Зад „дълбокия“ волан има три аналогови уреда, а над масивната конзола до скоростния лост има само един въртящ се превключвател. Тънки кожени дръжки заместват дръжките на вратите. „С този пуристки вид марката иска да се отличава от останалите“, обяснява Райс. Вероятно неговият екип не е имал достатъчно време (или пари, а може би – и двете). Той обаче можеше да „отпусне“ малко повече багажно пространство на RX – за какво ли ще има място сега?

Потвърдена е само разработката на следващия ванкелов мотор

Но значи ли всичко това, че ще в бъдеще ще има RX-9? Нищо не е решено – но поне японците потвърдиха, че са започнали работата по следващия ванкелов агрегат. Този Skyactiv-R трябва да развива около 350 к.с. – и вероятно ще му помага електромотор, а не турбо. Вероятно трансмисията ще бъде с два съединителя, а вратите (2 на брой) ще се отварят нормално, а няма да бъдат две двойки срещуположни като при предшественика. Cosmo, първият ванкелов спортист на Mazda, през 2017 г. ще отпразнува 50-ия си рожден ден – дали японците няма да използват подобаващо този повод? Новият дизайнерски стил ще ни бъде представен още тази година – когато в Лос Анджелис дебютира следващото издание на СХ-5.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин