Най-продаваният автомобил в Германия: нов номер 1

1010
2022

За първи път Tesla е най-продаваният автомобил в Германия!

Производителят на електромобили Tesla излезе начело на класацията за най-продавани нови автомобили в Германия с модела си Model Y.  Това не само говори за успеха на автомобила, но и сериозните промени в нагласите на пазара за автомобили. VW и компания са в цугцванг.

Американският автомобилен производител Tesla успя със своя SUV Model Y да достигне до първото място на най-продаваните автомобили в Германия за месец септември. Това е официалната статистика на Федералната служба за моторните превозни средства. През септември са регистрирани 9846 автомобила Model Y, а на второ място е VW Golf с 7095 нови регистрации.

Tesla Model 3 също влиза в Топ 10 на статистиката за септември: с 3878 нови регистрации моделът е осми, след Opel Corsa (4139).

Ръстът на продажбите показва, че електромобилите стават все по-популярни. През септември в Германия те са били 20 процента от всички продадени автомобили. Вероятно ръстът се дължи на факта, че Tesla произвежда Model Y в Грюнхайде до Берлин. Досега моделите на американския производител пристигаха в Германия с кораби от Китай, докато сега заводът в Бранденбург произвежда до 2000 електромобила седмично, като до края на годината се очаква тази бройка да нарасне до 5000.

Все пак, ако погледнем продажбите от началото на годината, то Volkswagen остава начело: Golf, T-Roc и Tiguan са най-продаваните леки автомобили в Германия за първите девет месеца, следвани от Opel Corsa и Fiat 500. С пазарен дял от 18,3 процента марката от Волфсбург доминира на германския пазар пред Mercedes-Benz, BMW и Audi.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин