Най-после спокойствие в купето! (тест)


24
окт.
2021

Електромотор вместо двигател с вътрешно горене! Новият Opel Combo-e Life се придвижва съвсем тихо

ОТПРЕД ДИЗЕЛЪТ ТРАКА, а отзад крещят децата. Общо взето това представлява един семеен автомобил. Това с децата няма решение, но от Opel са успели поне да се справят с тракането на дизеловия мотор.  Освен познатите ни двигатели с вътрешно горене, сега Combo се предлага и като електромобил. При това в семейния вариант с името Life, а също и в товарната версия Combo-e Cargo. Клиентите могат да избират: къса или дълга база, 4,40 или 4,75 метра, и двете версии са с три места на задната седалка, както и с две на третия ред седалки. Ако трябва да сме честни – при толкова много място не ви е нужен XL-вариантът, все пак и малкото Combo побира до 2126 литра багаж при сгънати седалки и натоварен до покрива. Наистина практично. Именно това е идеята за високото комби, като при това солидно количество твърда пластмаса не може да става дума за лукс. Но тук става все пак дума за електромобил и ние можем да кажем, че 340 килограмовата батерия в пода на автомобила с капацитет от 50 кВтч. се отразява добре на Opel. Благодарение на ниския център на тежестта автомобилът вози стегнато като лек автомобил, а не като типичен лекотоварен. Придвижването напред е приятно равномерно, като винаги се стартира в нормален режим, когато на разположение са 109 к.с. Пълната мощност е на разположение в спортния режим. Той обаче не е задължителен – ние тествахме в града и извън него в режим Eco и с допълнителна рекуперация. Резултатът: придвижваш се приятно и спокойно, автомобилът спира от само себе си при отнемане на педала на газта, като средният разход бе 20 кВтч. Така ще успеете да изминете и посочения пробег от 280 километра, макар и това да не е кой знае колко много. Кой би си купил модела? Всички онези, които се нуждаят от повече място от престиж, които возят децата си на къси разстояния и които могат да зареждат вкъщи, където от уолбокс с 11 кВт. зареждането трае 5 часа.

ИЗВОД

След приспадане на субсидията от държавата и с малко по-богато оборудване електрическото Combo ще ви излезе около 30 000 евро (в Германия). Сравнително добра цена за всички, които търсят практичен семеен автомобил и не пътуват често на дълги разстояния.

Opel Combo-e Life

електромотор отпред • мощност 100 кВт. (136 к.с.) • макс. въртящ момент 260 Нм • предно задвижване/1-степенна авт. трансмисия • Д/Ш/В 4403/1848-2107/1841 мм • собствено тегло 1589 кг • прикачен товар 750 кг • обем на багажника 597–2126 л 0–100 км/ч за 11,7 сек • макс. скорост 135 км/ч • разход 19,3-20,0 кВтч./100 км пробег 280 км • продължителност на зареждане 32 минути за 80% (при 100 кВт.) цена от 38 100 евро (за Германия)

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин