Най-после официално: ще има нов Z!

2905
2020

Във видео Nissan за първи път показа новия Z! AUTO BILD ще ви даде информация за ретро дизайна и новото задвижване на Nissan 400Z.

Най-после ще има нов Z! Над 11 години след пускането на 370Z сега се появява официална информация. През следващите 18 месеца Nissan ще пусне на пазара дванадесет нови модела – един от тях е следващият Z.

Във видео-тийзър Nissan показва схематично нови модели. Кулминацията е новият Nissan Z. Веднага се вижда: японците остават верни на ретро дизайна. Характерната предница с дългия преден капак и стигащата до задницата линия на покрива са типични за Fairlady, както се нарича Z в Япония от пускането си на пазара. 

С новото поколение Nissan ще възроди и старото лого „Z“. 350 и 370Z се появиха с изписано по нов начин „Z“, а новият модел ще бъде със старото изписване на буквата. Освен това логото няма да е разположено на предния калник както при 350 и 370Z, а на задната колона като при по-старите модели. Тоест имаме връщане към корените.

Моделът остава двуместен

Добре се вижда класическият изглед на пътническата клетка. С което стигаме и до следващата новина – автомобилът ще остане двуместен и по тази причина е твърде вероятно задвижването да е задно. Над голямото задно стъкло има характерен спойлер. Светлините също се ориентират към стария Z, като с двата си полукръга са повече като при 240Z и не толкова ръбести като при последните поколения.

Двигател, цена и пазарен старт

Вероятно новият Z ще получи името 400Z. Причината е в задвижването – 400Z ще бъде оборудван с 3-литров V6 турбомотор с най-малко 400 к.с. Агрегатът вече се използва от новия Skyline и Infiniti Q50. Това означава отказ от концепцията с атмосферен двигател, която направи 350Z и 370Z толкова специални, но с оглед на вредните емисии не е възможна. Дали обаче Nissan ще запази изгодната базова цена на Z? Ако да, то се очаква Nissan 400Z да стартира от около 75 000 лв. AUTO BILD предполага, че пазарният старт на модела ще бъде през 2021 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин