Най-подходящите електромобили за дълъг път: Audi e-tron GT quattro

1706
2022

Ако искате да изминавате дълги разстояния с електромобил, то естествено решаващ ще е пробегът! Кои електромобили обаче наистина стават за дълъг път? AUTO BILD ще ви представи осем кандидата – от Kia EV6 до Skoda Enyaq iV 80!

Електрическият пробег винаги играе много важна роля, когато тръгнете на дълго пътуване с електромобил. Това ли е всичко? Голямата батерия, с която можете да изминете много километри, няма да ви помогне особено, ако за зареждането ѝ е нужно дълго време.  Така, че каква е скоростта на зареждане? Колко километра пробег могат да заредят електромобилите за най-кратко време?

Освен това производителите дават пробега на своите електромобили по цикъла WLTP. Той е по-добър от NEFZ, но тестовете все пак се провеждат в лабораторни условия. AUTO BILD тества разхода на енергия на пътя, независимо от концепцията на задвижване. От тестовия разход може да се установи реалистичният пробег, тоест километрите, които наистина ще изминете с едно зареждане.

Колко голям е пробегът на електромобилите?

В нашия тест сравняваме осем актуални електромобила, които според производителя имат доста прилични пробези. Ние ще ви кажем, колко километра изминахме по време на нашия тест. Както и каква скорост на зареждане измерихме.

1. Audi e-tron GT quattro

Спортният електромобил оглавява редица ранглисти. Например тази за най-голям пробег при движение по магистралата: 367 км бяха установени от AUTO BILD на отсечката за тестване на разхода. Audi e-tron GT quattro спринтира от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди, а максималната му скорост е 250 км/ч.

При зареждането e-tron GT quattro също е на върха: за 30 минути електромобилът осигурява пробег от 325 километра. Това означава 87 процента от батерията. За 10 минути можете да заредите пробег от 184 километра, а за 20 минути – 296 км. За съжаление братът на Porsche Taycan води класацията и при цената: базовата версия започва от 203.000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин