Най-подходящите електромобили за дълъг път: Kia EV 6

2406
2022

Ако искате да изминавате дълги разстояния с електромобил, то естествено решаващ ще е пробегът! Кои електромобили обаче наистина стават за дълъг път? AUTO BILD ще ви представи осем кандидата – от Kia EV6 до Skoda Enyaq iV 80!

Електрическият пробег винаги играе много важна роля, когато тръгнете на дълго пътуване с електромобил. Това ли е всичко? Голямата батерия, с която можете да изминете много километри, няма да ви помогне особено, ако за зареждането ѝ е нужно дълго време.  Така, че каква е скоростта на зареждане? Колко километра пробег могат да заредят електромобилите за най-кратко време?

Освен това производителите дават пробега на своите електромобили по цикъла WLTP. Той е по-добър от NEFZ, но тестовете все пак се провеждат в лабораторни условия. AUTO BILD тества разхода на енергия на пътя, независимо от концепцията на задвижване. От тестовия разход може да се установи реалистичният пробег, тоест километрите, които наистина ще изминете с едно зареждане.

Колко голям е пробегът на електромобилите?

В нашия тест сравняваме осем актуални електромобила, които според производителя имат доста прилични пробези. Ние ще ви кажем, колко километра изминахме по време на нашия тест. Както и каква скорост на зареждане измерихме.

7. Kia EV 6

Супер! Kia EV6 може да зарежда също толкова бързо, колкото и Porsche Taycan. Корейците знаят как да правят електромобили. Kia EV6 е базирана на новата платформа за електромобили E-GMP на концерна-майка Hyundai. Техниката впечатлява най-вече със своята скорост на зареждане: благодарение на 800-волтовата си система EV6 зарежда за 18 минути от 10 до 80 процента от нивото си – или иначе казано зарежда пробег от 100 километра за 4,5 минути. Поне така казват от Kia.

На дължина от 4,68 метра EV6 е по-скоро по-висок Shooting Brake, тоест шикозно комби. Освен това може наистина да върви добре – в различни версии, със задно или двойно задвижване, с батерия с капацитет от 58 или 77,4 кВт., с мощност от 170 до 585 к.с.

По време на теста на AUTO BILD Kia EV6 AWD харчеше на тестовата ни отсечка за установяване на разхода 27,2 кВтч. Така пробегът е напълно достатъчен за всекидневието – 285 километра. Според ADAC при Kia EV6 RWD е измерено зареждане на пробег от 83 километра за десет минути, за 20 минути – 250 километра, а за 30 минути – за 385 километра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин