Най-подходящите електромобили за дълъг път: Peugeot e-208 GT

2006
2022

Ако искате да изминавате дълги разстояния с електромобил, то естествено решаващ ще е пробегът! Кои електромобили обаче наистина стават за дълъг път? AUTO BILD ще ви представи осем кандидата – от Kia EV6 до Skoda Enyaq iV 80!

Електрическият пробег винаги играе много важна роля, когато тръгнете на дълго пътуване с електромобил. Това ли е всичко? Голямата батерия, с която можете да изминете много километри, няма да ви помогне особено, ако за зареждането ѝ е нужно дълго време.  Така, че каква е скоростта на зареждане? Колко километра пробег могат да заредят електромобилите за най-кратко време?

Освен това производителите дават пробега на своите електромобили по цикъла WLTP. Той е по-добър от NEFZ, но тестовете все пак се провеждат в лабораторни условия. AUTO BILD тества разхода на енергия на пътя, независимо от концепцията на задвижване. От тестовия разход може да се установи реалистичният пробег, тоест километрите, които наистина ще изминете с едно зареждане.

Колко голям е пробегът на електромобилите?

В нашия тест сравняваме осем актуални електромобила, които според производителя имат доста прилични пробези. Ние ще ви кажем, колко километра изминахме по време на нашия тест. Както и каква скорост на зареждане измерихме.

4. Peugeot e-208 GT

Най-мощното Peugeot 208 от второто поколение на модела се движи електрически. e-208 разполага със 136 к.с. и е по-луксозно от своите събратя с двигател с вътрешно горене. При шофиране всичко е обичайно: качвате се, включвате на степен D и потегляте. Електрическото 208 спринтира безшумно за 8,1 секунди от 0 до темпо 100. Максималният въртящ момент на малкия „французин” е 260 Нм.

Peugeot зарежда за 30 минути ток за изминаването на 205 километра.

Установеният по WLTP пробег на Peugeot е 362 километра. Тази стойност обаче силно намалява, когато изстискате пълната мощност на електромотора.

По време на теста на AUTO BILD разходът на малкия „французин” бе 18,3 кВтч. Неговият близък роднина Opel изминава пробег от 273 километра.

ADAC са установили при проверка на мощността на зареждане, че e-208 зарежда ток за 85 километра за 10 минути. За пробег от 157 километра са му нужни 20 минути, а за 205 километра – половин час.  „Французинът” зарежда с максимум 100 кВт.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин