Най-подходящите електромобили за дълъг път: Hyundai Ioniq 5

2006
2022

Ако искате да изминавате дълги разстояния с електромобил, то естествено решаващ ще е пробегът! Кои електромобили обаче наистина стават за дълъг път? AUTO BILD ще ви представи осем кандидата – от Kia EV6 до Skoda Enyaq iV 80!

Електрическият пробег винаги играе много важна роля, когато тръгнете на дълго пътуване с електромобил. Това ли е всичко? Голямата батерия, с която можете да изминете много километри, няма да ви помогне особено, ако за зареждането ѝ е нужно дълго време.  Така, че каква е скоростта на зареждане? Колко километра пробег могат да заредят електромобилите за най-кратко време?

Освен това производителите дават пробега на своите електромобили по цикъла WLTP. Той е по-добър от NEFZ, но тестовете все пак се провеждат в лабораторни условия. AUTO BILD тества разхода на енергия на пътя, независимо от концепцията на задвижване. От тестовия разход може да се установи реалистичният пробег, тоест километрите, които наистина ще изминете с едно зареждане.

Колко голям е пробегът на електромобилите?

В нашия тест сравняваме осем актуални електромобила, които според производителя имат доста прилични пробези. Ние ще ви кажем, колко километра изминахме по време на нашия тест. Както и каква скорост на зареждане измерихме.

3. Hyundai Ioniq 5

Ioniq 5 е първият представител на новата електрическа марка на Hyundai и блести с 800-волтова техника и опционално двойно задвижване. Що се отнася до размерите му, моделът е от калибъра на VW ID.4.

В корейския кросоувър удобно могат да пътуват до четирима пасажери. Това е възможно благодарение на просторното оформление на вътрешното пространство. Феновете на техниката се радват на соларните панели в покрива.

Реални 264 километра пробег с Hyundai

С дължина от 4,64 метра корейския автомобил притежава съвсем прилични размери. Батерия с капацитет от 58 кВтч. и такава със 72,6 кВтч. са сред възможностите за избор. По време на теста на AUTO BILD Ioniq 5 с батерия със 72,6 кВтч. и двойно задвижване харчеше 27,4 кВтч. При този разход реалистичният пробег е 264 километра (стойност по WLTP: 430 км).

Според ADAC Ioniq 5 зарежда с максимум 220 кВт. за десет минути достатъчно ток за изминаването на 183 километра. За 20 минути разполагате с енергия за пробег от 307 километра, а за половин час – за 351 километра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин