Най-надеждните модели за 2018

1807
2018

Клиентите на Peugeot и BMW са най-доволни от обслужването на своите марки – това разкрива J.D. Power Report 2018. Mazda3 е моделът, който създава най-малко ядове на потребителите си.

Ето как изглежда класацията в отделните сегменти: първите места при миниавтомобилите заемат Opel Adam, Hyundai i10 и VW Up – който успява да отмъкне третата позиция от Mitsubishi Spacestar. В категорията на малките Toyota Yaris успява да защити миналогодишната си титла. Mercedes-Benz CLA стига до върха в средния клас. При компактните SUV-ове начело е Audi Q5, a при вановете най-доволни са водачите на Ford C-Max. При скъпия сегмент лидер е Mercedes-Benz E-клас.

Победителите в отделните класове на J.D. Power Report 2018
Клас Модел Индекс на задоволство PP 100
Миниавтомобили Opel Adam 97
Малки автомобили Toyota Yaris 84
Компактен клас Mazda3 63
Среден клас Mercedes-Benz CLA 83
Компактен SUV Audi Q5 73
Ванове Ford C-Max/Grand C-Max 82
Висок клас Mercedes-Benz E-клас 106

За доклада на J. D. Power за 2018 г. посредством онлайн запитване за колата им са интервюирани близо 14 000 автомобилни водачи. Участниците карат съответния модел от две години. При оценката се вземат под внимание само модели, за които са налице 75 подлежащи на оценка отговора. За да попаднат в оценките на дилърите, са необходими 100 или повече мнения.

Как се измерва задоволството?

Въпросите на изследването VDS (Vehicle Dependability Study) са разделени в категории качество/надеждност, атрактивност и разходи за поддръжка. Вземат се под внимание всички оценки, а победител е моделът или марката с най-малко проблеми. Успоредно с това изследването на CSI (Customer Service Index) установява задоволството на клиентите от техния дилър. Това става на базата на оценки в пет категории – от получаването на автомобила до качеството на сервиза.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин