Най-мощното BMW M в историята е електрифицирано

2809
2022

В годината на 50-годишния си юбилей BMW M GmbH за пръв път представя High-Performance автомобил с електрифицирано задвижване. Plug-in хибридната система, която включва V8 бензинов двигател и особено мощен електромотор, осигурява вълнуваща динамика на BMW XM – и то при разход едва 1,5 л на 100 км по WLTP.

Изцяло новоразработеното M HYBRID задвижване, екстравагантният дизайн и прогресивната луксозна атмосфера в интериора на BMW XM са съчетани в една нова интерпретация на автомобилната концепция Sports Activity Vehicle (SAV) в High-Performance сегмента, която ще привлича нови целеви групи и пазари към неповторимото M усещане.

BMW XM е акцентът в моделната офанзива през юбилейната година на марката и в същото време е първият оригинален BMW M Автомобил след BMW M1. Прецизните акценти в екстериорния дизайн на High-Performance SAV напомнят на легендарния спортен автомобил със средноразположен двигател. От декември 2022 г. BMW XM ще се произвежда в завода на BMW Group в Спартанбърг, САЩ и ще бъде въведен на пазара през пролетта на 2023 г. Най-важните пазари за САЩ, Китай и Средният Изток.

M HYBRID задвижване за впечатляваща динамика и движение с нулеви локални емисии  

M HYBRID задвижването на BMW XM развива системна мощност от 480 кВт/653 к.с. (съвместно от двигателя с вътрешно горене с до 360 кВт/489 к.с. и електрическото задвижване с до 145 кВт/197 к.с.). То е базирано на новоразработен V8 двигател с най-модерна технология M TwinPower Turbo и класическа високооборотна концепция.

Осемцилиндровият двигател се подпомага от интегриран в осемстепенната трансмисия M Steptronic електромотор, който с наличната си още в покой тяга осигурява незабавни реакции на всяко движение на педала на газта. Системният въртящ момент на M HYBRID задвижването е 800 Нм (съвместно от двигателя с вътрешно горене с до 650 Нм и електромотора с до 280 Нм). Иновативният редуктор повишава ефективният максимален въртящ момент на електромотора на входящия вал на трансмисията до 450 Нм.

Два двигателя, три режима на шофиране, четири задвижвани колела

Интелигентно контролираното взаимодействие между двата двигателя осигурява хармонично и типично за М изживяване от динамиката във всяка ситуация. То се характеризира с внушително, спонтанно и равномерно във всички оборотни диапазони разгръщане на мощността. BMW XM ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, съпроводено от заредения с енергия, изключително емоционален за осемцилиндрови двигатели звук на спортната изпускателна система. Тя е оборудвана с клапи с безстепенно електрическо управление, както и за пръв път при модел на BMW M подредени един над друг, хексагонални двойни ауспухови накрайници.

С бутона M Hybrid на средната конзола могат да бъдат активирани трите режима на шофиране, сред тях и ELECTRIC за шофиране с нулеви локални емисии при скорост до 140 км/ч и пробег от 82 до 88 километра* според WLTP. За тази цел разположената в дъното на автомобила литиево-йонна батерия разполага с използваем енергиен капацитет от 25,7 кВтч. Combined Charging Unit на BMW XM позволява зареждане с променлив ток с мощност до 7,4 кВт.

Разгръщането на мощността на електромотора също има акустичен съпровод. Той се осигурява от BMW IconicSounds Electric, разработен в сътрудничество между BMW Group и композитора на филмова музика Ханс Цимер. В режим на движение с нулеви локални емисии специфичният за М звук на задвижването осигурява автентична обратна връзка при всяко движение на педала на газта. Освен това при електрическо подпомагане на двигателя с вътрешно горене при активирана настройка Sport респективно Sport Plus в режим HYBRID звученето се допълва със Boost звук.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин