Най-мощният сериен Golf на всички времена


8
ное.
2020

Днес Volkswagen празнува световната премиера на новия Golf R. В Европа предварителните продажби на флагмана на Golf, с мощност 235 kW (320 к.с.), започват от 5 ноември. Golf R е традиционно най-мощният модел в най-успешната продуктова линия на Volkswagen за всички времена. Golf R e винаги със задвижване на четирите колела, той е винаги изключително динамичен, винаги с особено ексклузивен дизайн и оборудване, и винаги е технологичен еталон за своя клас – Golf класът. И този път не е по-различно: Golf R ще бъде първият Volkswagen преди края на тази година, който бива лансиран с нова система за задвижване на всички колела –  4MOTION с R-Performance Torque Vectoring. Тази интелигентна свързана система дава ново измерение на динамиката на шофиране.

Сега новият Golf R е върховият, най-мощният модел на продуктовата линия до момента. Със своята задвижваща технология той оглавява всичко, което е лансирано досега с емблемата Golf. Петото издание на спортния автомобил ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,7 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. Golf R обаче може да се поръча и с опционален пакет R-Performance, който позволява да се увеличи максималната скорост до 270 км / ч. Въпреки това, не само индивидуалните характеристики на шофиране определят характера на новия Golf R, а по-скоро комбинацията от 420 Нм въртящ момент, авангардна ходова част и най-прогресивното задвижване на всички колела в тази категория, са тези които определят новото статукво по отношение на динамиката.

Новата система за задвижване на всички колела и високотехнологичната ходова част се работят в унисон, за да създадат множество иновации, които предлагат максимална пъргавина и удоволствие от шофирането. Системата 4MOTION с R-Performance Torque Vectoring е новият контролен център, който разпределя мощността на двигателя към четирите задвижвани колела. Новото задно задвижване разпределя задвижващата мощност на турбо бензиновия двигател в Golf R не само между предния и задния мост, но и вариационно между двете задни колела. Това прави възможно значително повишаване на динамиката, особено при завиване. Като първо в света, задвижването на четирите колела също е свързано в мрежа чрез Vehicle Dynamics Manager (VDM) с други системи на ходовата част, като електронните блокировки на диференциала (XDS) и адаптивно управление на шасито DCC. Благодарение на тази тясна интеграция на различните системи, новият Golf R предлага оптимални характеристики на сцепление и неутрално управление с най-висока степен на прецизност.

Между другото, настройката на новия Golf R е прецизно настроена на Нюрбургринг Нордшлайфе. В комбинация с пакета R-Performance, Golf R дори се предлага със специален профил за шофиране на Нюрбургринг, известен като „Special“. Като част от този профил на шофиране, всички ключови параметри на задвижване са адаптирани към легендарната състезателна писта – включително новото задвижване на всички колела. И резултатите са на лице: както е показано по време на вътрешни тестови шофирания, Golf R – който е оборудван със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител (DSG) като стандарт – е с до 19 секунди по-бърз на обиколка около състезателната писта спрямо своя предшественик (07:51 минути).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин