Най-мощният сериен Aston Martin в историята излиза в лимитиран брой

2501
2023

Актуалното поколение на Aston Martin DBS е на пазара от 2018 – но въпреки това производителят го спира, като за изпроводяк лансира специалната модификация 770 Ultimate (с 300 екземпляра Coupé и още 199 – Volante).

Не си правете напразни надежди: ще бъдат произведени общо 499 автомобила и нито един от тях все още не се продава. Както много други производители, и Aston Martin издава своите ограничени до определена бройка специални модели „на ухо“ само на най-верните си клиенти.

За финалната модификация британците увеличават мощността на битурбо V12-мотора до 770 к.с., което го превръща в най-мощния сериен Aston на всички времена (като изключим малката серия Valkyrie).

Aston Martin слага достоен край на производството на DBS със 770 Ultimate.

45 к.с. отгоре за потентния V12 битурбо

Седем процента по-високо налягане на турбините и модифицираният всмукателен тракт осигуряват увеличението на мощността с 45 к.с. Въртящият момент остава 900 Нм, достъпни между 1800 и 5000 об/мин.

8-степенният автоматик ZF също е адаптиран за по-високата мощност. Механичен блокаж на задния диференциал осигурява оптимално разпределение на тягата. 3,4 секунди са достатъчни за спринта от 0 до 100 км/ч. Само три секунди по-късно вече достигате 160 км/ч.

Отзад e постигнато по-добро аеродинамично притискане. Специалните джанти са 21-цолови.

Максимална скорост 340 км/ч – 3,4 секунди за ускорението 0-100

Както при стандартния модел, максималната скорост е 340 км/ч. За по-добра обратна връзка от предната ос устойчивостта на усукване на предната част е увеличена с 25 процента.

Визуално DBS 770 по никакъв начин не издава преработената си техника. Нов сплитер подобрява аеродинамичната ефективност отпред, докато въздухозаборник във формата на подкова в предния капак осигурява ефективно охлаждане на радиатора. Джантите в размер 21 цола са с филигранен дизайн и напомнят на тези при Aston Martin Valkyrie.

Въздуховодът в капака с формата на подкова осигурява по-ефективно охлаждане на радиатора.

Задната част има нов дифузьор, разположен по-ниско и изместен по-назад. Четирите „перфорирани“ отвътре ауспухови накрайника пасват идеално на пропорциите на DBS – а не като при DBX707, където квартетът от тръби изглежда доста нехармонично.

Много карбон по волана и „перата“ за превключване на предавките

В интериора прави впечатление, че не е пестено от карбон. Воланът, централната конзола и дори лостчетата за превключване на предавките радват окото с безобразно скъпи въглеродни влакна. Освен това презентационният модел се отличава с двуцветна кожа и майсторски изработени детайли като отливката над подлакътника.

Тук изглеждат доста мънички: според нас четирите ауспухови тръби са с идеални пропорции.

Седалките Sports Plus са тапицирани в комбинация от кожа и алкантара и веднага хващат окото със своите „черупки“ от въглеродни влакна и отворите под подглавниците. Естествено, навсякъде по автомобила има специални лога, включително табела с поредния номер на автомобила от серията в централната конзола.

Aston Martin дори не съобщава цените, тъй като всеки автомобил се произвежда според индивидуалните желания на клиента.

Седалките Sports Plus с „черупки“ от въглеродни влакна са серийни. Облечени в най-фина кожа и алкантара.

Извод

Всички 300 купета и 199 кабриолета са били разпродадени много преди обикновените почитатели на Aston дори да са чували за този екзотичен модел. 770 ще бъде магнит за колекционери с гарантирано увеличение на стойността.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин