Най-луксозният Cadillac следи погледа на водача

От есента СТ6 ще бъде предлаган на клиентите със система за частично автономно управление


1
май
2017

От есента Cadillac ще започне доставките на своя флагман СТ6 с т.нар. Super Cruise. Благодарение на тази система луксозната лимузина със задно или двойно задвижване и дължина близо 5,2 метра ще може да се движи автономно на магистралата. Водачът обаче трябва да бъде готов по всяко време да поеме контрола над волана – автомобилът постоянно следи реакциите на водача и ако забележи, че шофьорът се опита да подремне, да се задълбочи в някой роман или да се наслади на обилна закуска, може автоматично да спре. Всъщност СТ6 анализира с помощта на инфрачервена камера дали водачът гледа пътя в рамките 7 до 20 секунди в зависимост от скоростта – и така разбира кога човекът зад волана отделя нужното внимание на карането. Именно това е революционното при системата на Cadillac в сравнение с тези при Tesla или Меrcedes-Benz например. Super Cruise не може да бъде „излъгана“ дори ако шофьорът си сложи слънчеви очила.

На практика Super Cruise дава възможност на водача да хвърли по някой поглед на пейзажа или да хапне нещо съвсем набързо – стига да не отделя погледа си за прекалено дълго време от пътя. В противен случай колата реагира със серия от предупреждения в продължение на 45 секунди до минута. Първоначално започва да мига светлина на волана – зелена, а после червена. Ако шофьорът върне погледа си върху пътя, колата се „кротва“, в противен случай седалката вибрира или CT6 започва да издава звуци – в зависимост от желанията на клиента. Следващата стъпка е „гласово“ съобщение по аудиосистемата. Ако и тогава човекът не реагира, колата отбива в аварийната лента и системата OnStar прави автоматично обаждане, за да провери дали водачът няма нужда от медицинска помощ.

В САЩ базовата модификация на СТ6 струва малко над 50 000 долара и използва 4-цилиндров 2-литров турбодвигател, но в гамата има още 3,6-литров атмосферен V6 и 3-литров V6 битурбо. Всички мотори са комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Super Cruise като опция ще струва 2500 долара за CT6 Premium Luxury ($ 65 000) или ще бъде серийна в топнивото CT6 Platinum ($ 85 000).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин