Най-лудият автомобил на годината


18
мар.
2021

Тази година нещата могат да бъдат само по-добри. След 2020, година, подобна на масова катастрофа на магистралата, би трябвало да дойде нещо по-добро, нали така? Поне като автомобилна 2021 г. обещава да е луда. В малкото населено място в Хърватия Велико Търговишче, на десет километра северно от Загреб, в момента се произвеждат първите предсерийни модели на Rimac C_Two.

Онзи електрически хиперспортен автомобил, който разполага с мощност от 1,4 мегавата (1914 к.с.). Това няма да бъде единственият рекорд. От близо три години основателят на фирмата Мате Римац и екипът му работят по C_Two. Лимитираната на 150 бройки версия трябваше да бъде доставена на платежоспособни клиенти на цена от 3,4 милиона лева още през 2020 г.; коронавирусът също оказа влияние за забавянето.

Манифактура: работниците на Rimac на една от петте точки на производство

Сега обаче производството стартира! Въпреки че работата е филигранна: автомобилът се сглобява на пет производствени точки – на всяка има по двама монтажници. От сглобяването на монокока до финалното поставяне на колелата. Необходими са пет седмици, докато бъде завършен един такъв предсериен автомобил, който ще се различава само по минимални детайли от серийния вариант. Следват три седмици, в които ще се произвеждат части. Rimac работи с малък брой доставчици. Постепенно обаче екипът придобива рутина.

Досега са произведени 12 автомобила за тестове. Те са подложени на интензивни изпитания – от пистата до халето за краш-тестове. Бившият световен шампион от Формула 1 Нико Розберг също пристигна в Хърватия, за да получи разяснения за рекордния автомобил от Балканския Илън Мъск. След така наречения мусон-тест, при който автомобилът бива изложен на екстремна влага, ред на стенда за изпитания е на спирачките, на батерията със 120 кВтч, собствена разработка, и на задвижването. Все пак спринтът до 100 км/ч трае под 2, а този до 300 км/ч – 11,8 секунди.

„След хиляди часове в симулатора е велико, че производството на C_Two започна“ – Мате Римац (32)

„Унищожаваме милиони в стената“, така Мате Римац нарича краш-тестовете. Вече са погубени четири C_Two. Различни видове катастрофи до челен сблъсък с 65 км/ч се симулират на компютър още от януари 2019 г. Единствено тестът обаче е релевантен за хомологацията. Досега батериите на катастрофиралите автомобили не са дали на късо. Когато още седем C_Two се разбият в стената, всичко ще е готово. Публикувано от Rimac видео на краш-тест с темпо 65 показва изцяло невредима пътническа клетка. Все пак да не забравяме, че максималната скорост на хиперавтомобила е 412 км/ч. Снимки като тези от 2017 г., когато след катастрофа Concept One бе напълно разрушен и горя дни наред, трябва да бъдат непременно избегнати от Rimac. Тъй като междувременно фирма Rimac Automobili е част от портфолиото на Porsche и Hyundai/Kia. Хърватите работят по тайни проекти с двата автомобилни производителя. Което пък води до други слухове: очаква се през септември VW да отстъпи Bugatti на Rimac – в замяна на още дялове. Нито една от двете страни досега не е отрекла тези слухове. Така че не е изключено най-лудият автомобил на 2024 г. да бъде Bugatti – powered by Rimac.

Технически данни: Rimac C_Two

двигател 4 електродвигателя • мощност 1914 к.с. 0–100 км/ч ок. 1,9 сек • 0–300 km/Ч 11,8 сек • макс. скорост 412 км/ч Тегло 1950 кг • цена ок. 3,5 млн. лв.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >