Най-лошите автомобили за 30 години AUTO BILD

AUTO BILD никога не се е притеснявал да сложи пръст в раната и да каже цялата истина


3
авг.
2016

Asia Towner

КОРЕЙСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ: БУСЪТ СЕ ИЗПРАВЯ НА ДВЕ КОЛЕЛА

И корейците са започнали с малки стъпки: с реплики на японски автомобили. Така например в края на 80-те години на миналия век Daihatsu Hijet – с малки промени, които обаче доведоха до големи разлики. Това беше преди времето на ESP и лосовите тестове, а високата, къса „кутийка“ с тясна следа реагираше много чувствително на по-агресивен стил на шофиране. Towner вдигаше не само едно „краче“, ами и двете – също като HDIC Galloper, който се произвеждаше от Hyundai по лиценз на Mitsubishi. Но без необходимите настройки на окачването и гумите за скоростите, обичайни в Германия. Този проблем се реши от само себе си без големи промени: корейците учеха толкова бързо, че скоро автомобилите им станаха много по-добри. Късият бус така и не се появи повече в Германия, Asia бе закупена от Kia, а Kia – от концерна Hyundai.

Landwind

КОГАТО КИТАЙЦИТЕ СЕ РАЗМАЗАХА В СТЕНАТА

Старт на марката с голям, просторен, високопроходим автомобил с цена трепач: нима по същия начин не започнаха и японците и корейците? От Jiangling Landwind бе началото на навлизането на евтините оферти от Китай. Нямаме нищо против, че високопроходимият автомобил подозрително приличаше на стария Opel Frontera. До момента, в който „голямата кутия“ срещна стената и се провали потресаващо: пътническата клетка се смачка, возещите се вътре щяха да бъдат наранени сериозно. Спирачките бяха толкова слаби, че Landwind можеше да бъде определен като движеща се опасност на пътя. След тестовете продажбите се провалиха, китайците изтеглиха автомобила си от пазара. Той не се внася официално в Германия и до днес.

Opel Sintra

ЗА АМЕРИКАНСКИЯ ВАН ЕВРОПА БЕ ПРЕКАЛЕНО СЕРИОЗНО ПРЕПЯТСТВИЕ

Всъщност това бе мъдра мисъл: да се вземе големият ван на GM, да се докара в Германия, да се кръсти Opel Sintra и да се ощастливят семействата. Но последното се случи само донякъде. След въвеждането на пазара през есента на 1996 година ванът печелеше почитатели с многото място и 8-те места, а от лятото на 1998 година се предлагаше и с 2,2-литровия дизелов двигател със 115 к.с. – и нещата изглеждаха наред. Но след това дойде краштестът. И това означаваше краят на Sintra. Тя получи само 3 звезди от Euro NCAP, като след това отпадна и третата звезда – прекалено висок бе рискът от сериозни наранявания на пътниците. През април 1999 година компактната Zafira замени „дебелия“ американски ван.

Maybach Landaulet

КРАЯТ НА ЕДИН ПЛАХ ЕКСПЕРИМЕНТ С ПОЛУКАБРИОЛЕТ

В края на 90-те години на миналия век Mercedes се беше устремил към върховете заедно с Chrysler и Mitsubishi. Но липсваше флагман. Maybach, възродената марка от 30-те години, трябваше да надмине суперзвездата Rolls-Royce. Но Maybach 62 приличаше на „напудрен“ S-клас, с ниска, а не изправена радиаторна решетка като при конкурента от Великобритания с неговата подобна на храм предна част. В Mercedes бяха забравили най-важното – и набързо и екзалтирано представиха Landaulet: полукабриолет, какъвто не предлагаше дори и Rolls-Royce. На Maybach просто не му достигаше стил.

Jaguar S-Type

ЕДИН JAGUAR ОТ СТАРАТА ШКОЛА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЕХНИКАТА

Четири очи и нежно закръглена задна част – този Jaguar много приличаше на Mark II. 1999 година бе времето на ретро вълната, англичаните явно искаха да създадат Jag от старата школа, което за съжаление им се удаде само по отношение на техниката. При продължителния тест му простихме тракащото арматурно табло, по-сериозен проблем бяха неудачите с електрониката и превключващата с тласъци трансмисия, която скоро бе подменена с друг модел при серийното производство. S-Type потвърди предразсъдъците ни, че британците разчитат на визията и имиджа си. Всичко това се промени едва при наследника XF.

VW Touran

ГОЛЕМИЯТ ПРОВАЛ В ПРОДЪЛЖИТЕЛНИЯ ТЕСТ – ОЦЕНКА СЛАБ 2!

Още през 1997 година Renault успяха да създадат популярен компактен ван – Scénic. Във VW не бързаха, през 2003 година Touran трябваше да е по-добрият и по-модерен автомобил. Създаден от нов, силно мотивиран екип, конструиран на базата на Golf – какво можеше да се провали? Точно затова бяхме толкова изненадани от пълния провал в продължителния тест на AUTO BILD. Дефектен съединител, повреди на дизеловия мотор – Touran заслужи оценка слаб 2! Шок. VW направи подобрения, подложи модела на фейслифт. Той беше много по-добър, но черното петно в нашия списък с автомобили от продължителен тест остана. Моделът и до днес е на последно място в класацията. 

Yugo 65 Cabrio

ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕМИЕРАТА СЕ ПРЕВЪРНА В ПРОВАЛА НА ГОДИНАТА

Fiat помагаше при разработката: в Испания за Seat, в Полша и Югославия за Jugo. Заводът на Zastava в Крагуевац стартира с Fiat 600 и през 80-те години произведе първия си собствен модел Yugo (на базата на стария Fiat 127), и то дори като кабриолет. За съжаление автомобилът бе сглобен толкова немарливо, че буквално се превърна в образец на мърлява работа. Кокпитът миришеше, поне двигателят бе с впръскване на гориво. След войната на Балканския полуостров Югославия и марката изчезнаха, днес в завода на Zastava се произвежда Fiat 500L.

Mitsubishi CZC

КОЛКОТО Е ПО-КЪС ЕДИН АВТОМОБИЛ, ТОЛКОВА ПО-ГРОЗЕН Е СГЪВАЕМИЯТ ПОКРИВ

Сгъваемият твърд покрив дойде на мода с Mercedes SLK, Volvo C70 и Nissan Micra CC. Но имаше и един визуален проблем: колкото по-къс беше автомобилът, толкова по-лошо изглеждаше колата като визия. Това се доказва много категорично от открития Colt: Mitsubishi просто отрязаха покрива на малкия автомобил. За съжаление пропорциите при затворен покрив се получиха толкова несполучливи, че клиентите така и не харесаха CZC. И краят не закъсня. 

SsangYong Rodius

ВАНЪТ С ЕРКЕР ОТЗАД: ЩО ЗА БЕЗВКУСНА ИДЕЯ?

Гордите корейци така и не можеха да си представят, че европейците категорично няма да възприемат SsangYong Rodius. Дизайнът на вана с еркер отзад бе прекалено странен. Седни си, двойка. Това не можеше да бъде променено нито от многото място в интериора, нито от ниските цени и двигателите и трансмисиите на Mercedes. SsangYong се оттегли от пазара през 2008 година, при възраждането на марката Rodius отпадна от гамата. 

Извод
ЛОШИТЕ АВТОМОБИЛИ не ни доставят удоволствие. Те разочароваха както нас, така и клиентите. Но от дистанцията на времето поне можем да се посмеем.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >