Най-лошите автомобили за 30 години AUTO BILD

AUTO BILD никога не се е притеснявал да сложи пръст в раната и да каже цялата истина

0308
2016

Asia Towner

КОРЕЙСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ: БУСЪТ СЕ ИЗПРАВЯ НА ДВЕ КОЛЕЛА

И корейците са започнали с малки стъпки: с реплики на японски автомобили. Така например в края на 80-те години на миналия век Daihatsu Hijet – с малки промени, които обаче доведоха до големи разлики. Това беше преди времето на ESP и лосовите тестове, а високата, къса „кутийка“ с тясна следа реагираше много чувствително на по-агресивен стил на шофиране. Towner вдигаше не само едно „краче“, ами и двете – също като HDIC Galloper, който се произвеждаше от Hyundai по лиценз на Mitsubishi. Но без необходимите настройки на окачването и гумите за скоростите, обичайни в Германия. Този проблем се реши от само себе си без големи промени: корейците учеха толкова бързо, че скоро автомобилите им станаха много по-добри. Късият бус така и не се появи повече в Германия, Asia бе закупена от Kia, а Kia – от концерна Hyundai.

Landwind

КОГАТО КИТАЙЦИТЕ СЕ РАЗМАЗАХА В СТЕНАТА

Старт на марката с голям, просторен, високопроходим автомобил с цена трепач: нима по същия начин не започнаха и японците и корейците? От Jiangling Landwind бе началото на навлизането на евтините оферти от Китай. Нямаме нищо против, че високопроходимият автомобил подозрително приличаше на стария Opel Frontera. До момента, в който „голямата кутия“ срещна стената и се провали потресаващо: пътническата клетка се смачка, возещите се вътре щяха да бъдат наранени сериозно. Спирачките бяха толкова слаби, че Landwind можеше да бъде определен като движеща се опасност на пътя. След тестовете продажбите се провалиха, китайците изтеглиха автомобила си от пазара. Той не се внася официално в Германия и до днес.

Opel Sintra

ЗА АМЕРИКАНСКИЯ ВАН ЕВРОПА БЕ ПРЕКАЛЕНО СЕРИОЗНО ПРЕПЯТСТВИЕ

Всъщност това бе мъдра мисъл: да се вземе големият ван на GM, да се докара в Германия, да се кръсти Opel Sintra и да се ощастливят семействата. Но последното се случи само донякъде. След въвеждането на пазара през есента на 1996 година ванът печелеше почитатели с многото място и 8-те места, а от лятото на 1998 година се предлагаше и с 2,2-литровия дизелов двигател със 115 к.с. – и нещата изглеждаха наред. Но след това дойде краштестът. И това означаваше краят на Sintra. Тя получи само 3 звезди от Euro NCAP, като след това отпадна и третата звезда – прекалено висок бе рискът от сериозни наранявания на пътниците. През април 1999 година компактната Zafira замени „дебелия“ американски ван.

Maybach Landaulet

КРАЯТ НА ЕДИН ПЛАХ ЕКСПЕРИМЕНТ С ПОЛУКАБРИОЛЕТ

В края на 90-те години на миналия век Mercedes се беше устремил към върховете заедно с Chrysler и Mitsubishi. Но липсваше флагман. Maybach, възродената марка от 30-те години, трябваше да надмине суперзвездата Rolls-Royce. Но Maybach 62 приличаше на „напудрен“ S-клас, с ниска, а не изправена радиаторна решетка като при конкурента от Великобритания с неговата подобна на храм предна част. В Mercedes бяха забравили най-важното – и набързо и екзалтирано представиха Landaulet: полукабриолет, какъвто не предлагаше дори и Rolls-Royce. На Maybach просто не му достигаше стил.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин