„Най-зеленият“ Benz в Германия

От четвърт век този Mercedes 300 D е изоставен и в него расте дърво. Не е за вярване: завъртане на ключа и 123 пали и тръгва

1103
2018

Това е може би най-екологичният дизелов агрегат в Германия: от четвърт век природата е завладяла части от този 300 D (W 123): бежовият Benz е бил изоставен и целият е прораснал. Нещата обаче не са такива, каквито изглеждат. Дори и след дългото стоене, сърцето на Mercedes бие – мощно и шумно тракащо. Двигателят на модела е сред най-здравите. Близо 19 000 екземпляра на модела на Mercedes от среден клас W 123, произведени между 1976 и 1986, имат историческа регистрация – така автомобилът е вторият най-любим в Германия. Макар, че не изглежда годен да издържи строгите мащаби на предоставящите исторически регистрации, зеленият (покрит с мъх)  Benz е историческо наследство. Най-учудващото: той отново се движи. Как е възможно това?

Настоящият му притежател Зиги Обершевен ни обяснява, как автомобилът се е превърнал в това, което е в момента: „Предишният собственик искаше да продаде колата преди 25 години. Той обаче не хареса потенциалните купувачи и по тази причина паркира своя в двора си, под едно дърво.“ През пролетта на 2017 Зиги и синът му отиват при собственика. Семейството иска да купи един DKW Munga. На място обаче впечатление им прави гореспоменатият Benz. Семейство Обершевен питат за цената: две каси бира и сделката е сключена. „Този дизелов агрегат е неразрушим, тук няма как да се очакват проблеми примерно от карбуратор или впръсквателна уредба – моторът работи вечно“ казва Зиги. Слага нов акумулатор и зарежда с дизел, а после завърта ключа на запалването. Само след няколко секунди 5-цилиндровият редови мотор пали – невероятно!

Иначе Benz-ът се е превърнал в биотоп. Природата е навлязла практически навсякъде – в уплътненията на багажника, под декоративните лайстни. Във вътрешното пространство расте бръшлян, а от вентилационната решетка под предното стъкло са покарали растения. Има дори и малко дърво. Естествено реставрирането на този Mercedes не си струва и затова семейството на Зиги решава да го остави така, както изглежда в момента. За целта до склада си в Бохум те направили нещо като мокра клетка – при необходимост подът се мокри, а за цветята във вътрешното пространство се грижи дъщерята Ангелина – полива ги с лейка. Какво да очакваме в бъдеще от най-зеления дизелов модел в Германия? „Може реклама от Mercedes? Това е най-доброто доказателство за техническата надеждност на модела“, казва настоящия притежател на този Benz.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин