/ Най-замърсяващите автомобили без достъп до центъра на София

Най-замърсяващите автомобили без достъп до центъра на София

Нова система с екостикери за автомобилите ще бъде въведена в големите градове с цел решаване на проблема с мръсния въздух. Идеята е в  дните с най-много фини прахови частици най-неекологогичните МПС да не бъдат допускани в централните градски части. Новите стикери, които ще бъдат издаван в рамките на ГТП, трябва да влязат в сила най-късно до 12 юли 2021. Вредните емисии ще бъдат измервани по същия начин, както и досега при прегледа, но след това за всеки автомобил ще бъде издаван стикер за предното стъкло с чип, съдържащ записана информация за екологичната категория на съответния автомобил. Подобен тип практика вече работи в много европейски градове – но тепърва ще разберем дали ще има успех у нас с оглед занижения контрол над пунктовете за ГТП – в някои от които спокойно можете да прекарате МПС с проблеми в спирачната уредба.

В репортаж на „Нова“ Бойко Рановски, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация”, коментира, че благодарение на връзката със системата на ръководената от него служба възможност за злоупотреби нямало да има. Въпрос е обаче какво ще стане, ако в самия пункт манипулират съответния уред за измерване на емисиите. Но така или иначе, при съблюдаване датата на първа регистрация би било трудно автомобил от 1992 например да „мине“ за Евро 6.

За района София ще бъдат обособени две зони, в които при мръсен въздух над нормата няма да имат право да влизат автомобили от определени групи. Освен в столицата системата с екостикерите трябва да заработи и в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Информация за евентуални нарушители в Центъра за управление на трафика ще бъде получавана или посредством регистрационния номер на автомобила, или чрез чипа от стикера на предното стъкло с помощта на камерите по улиците. Половин година преди въвеждането на новата регулационна мярка обаче не е ясно как точно ще бъдат санкционирани нарушителите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин