Най-долният – най-отгоре

Отгоре или отдолу: Art-Car специалистите Mutant Brothers са заварили два училищни автобуса един върху друг. С добра цел

3103
2016

В САЩ образователната политика понякога е обърната с главата надолу: за децата се отделят прекалено малко пари. Така поне смята производителят на сладолед Ben&Jerry’s. И за да привлече внимание към проблема (и да подобри собствения си имидж), фирмата е възложила на Art-Car специалистите Mutant Brothers да създадат много специален училищен автобус: Topsy-turvy bus (topsy-turvy: стоящ на главата си, отдолу и отгоре), който представлява два автобуса, заварени един върху друг откъм покривите си. Дългото 8 метра и високо близо 4 метра возило се движи като класна стая на колела из САЩ.

Оригиналният автобус бил възложен на Том Кенеди

Topsy-turvy bus на Mutant Brothers не е първият от този вид: още през 2007 година Бен Коен, един от собствениците на Ben&Jerry’s, възложил на художника Том Кенеди създаването на такъв специален автобус. Но тъй като той междувременно загинал при инцидент със сърф, задачата за създаването на нов екземпляр получили Стив Брейтуайт и Том Браун.

Което се оказало истинско предизвикателство, както можете да чуете във видеото лично от двамата Mutant Brothers: как да обърнете един автобус „с краката нагоре“? Те създали конструкция от стабилни тръби и макари и така вдигнали единия автобус върху другия. И за да може автобусът да се грижи не само за образованието, но и да намалява замърсяването на околната среда, той бил модифициран за работа с биодизел. А соларните панели на покрива осигуряват допълнителна енергия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин