Най-добрият приятел на автобояджията

0212
2018

„Моят бивш колега бояджия Жорката се хващаше за „масата“ на камерата, когато беше нервен. Беше забелязал, че винаги, когато му дават зор, автомобилите се получаваха по-зле, отколкото тези, които правеше на спокойствие“ – с тази интересна история отговорникът по обученията в „Лазурит 94“ Павел Спасов ни накара да се замислим за вредите от статичното електричество в автобоядисването. И докато ефективността на действията на Жорката остава под въпрос, то ефективността на aнтистатичния пистолет Ionstar е неоспорима. Иновативният уред, създаден през пролетта на 2018 от германската компания Herrmann-Lack-Technik GmbH, се явява изключително ценен помощник за постигането на максимално гладко лаково покритие.

Чистата повърхност на детайла е важно и основно изискване за процеса на боядисване. Това е причината, поради която автосервизите прибягват до йонизиращи устройства. Йонизиращите устройствата използват въздух под налягане и преобразувайки го в електрическа енергия, неутрализират статичното електричество, осигурявайки по-малко податливи на прах и власинки повърхности на автомобила. Именно прахът и власинките създават неравности в лаковото покритие и създават допълнителна работа на бояджиите.

Понякога прекалено търкане на детайла за подготовка (например с восъчна кърпа) го наелектризира допълнително и вместо да си улесни живота, бояджията си създава допълнителни трудности

Ionstar e oръжието срещу невидимия враг – антистатичното електричество

Ionstar неутрализира електростатичния заряд и почиства в една работна стъпка. След свързване с инсталацията за сгъстен въздух, пистолетът генерира нужната енергия с помощта на интегрирана в него турбина, при което освобождава силна въздушна струя, богата на положително и отрицателно заредени йони. Ionstar не се нуждае нито от кабел за електроенергия, нито от батерия – и именно това е неговата най-важна и уникална характеристика. Точно тя го превръща в единственото по рода си решение от този вид, особено подходящо за камери за боядисване, покривайки изискванията на АТЕХ – Директива 2014/34 ЕС.

Тъй като Ionstar не се нуждае от какъвто и да е вид електрозахранване, той е значително по-лек в сравнение с другите подобни решения на пазара (с големи батерии или с кабел) и позволява изключителна гъвкавост в работата на бояджията. Тези негови предимства гарантират на потребителя повече свобода на работа, както и че „подготвителните стъпки“ на процеса на боядисване могат да бъдат осъществени по-лесно.

Когато повърхността е наелектризирана (1), конецът залепва за бронята. Обработката с Ionstar (2) премахва статичното електричество за около 30 минути – и конецът се плъзга към земята (3)

Преимуществата на Ionstar

–  намалява времето за шлайфане, рязане и полиране на прашинки – спестява време при финишните операции.

–  подобрява ориентацията на металните частици в боята – намалява проблемите със съвпадението на цветовете.

– позволява намаляване на тъмните ореоли (сенките) при преливане – преливането е по-лесно, за по-кратко време.

– не се нуждае от досадно и продължително презареждане – има необходимата гъвкавост в работата.

–  позволява въздушният поток да бъде фино настроен в зависимост от детайла или конкретната работна задача – адаптира се към изискванията на бояджията.

– Ionstar на практика не се нуждае от поддръжка от бояджията. Конструиран е така, че да издържи 3000 работни часа или около 3-4 години реална експлоатация.

Устройството

Революционната технология на Ionstar e в неговата „глава“, която е голяма колкото кибритена кутийка. Именно в този модул са интегрирани мъничка турбина, захранвана от въздух под налягане, и динамо. След свързване с инсталацията за сгъстен въздух уредът генерира нужната енергия с помощта на турбината и освобождава силна въздушна струя, богата на позитивни и негативни йони. На върха на уреда има централен електрод – т.е. Ionstar функционира подобно на запалителна свещ.

Технологията е в „главата“, където са интегрирани мъничка турбина и динамо – останалата част от уреда е като при конвенционален пистолет за въздух под налягане (горе)

На практика Ionstar работи на принципа на автомобилната свещ

Антистатичният пистолет IONSTAR е последната иновация на немската компания Herrmann-Lack-Technik GmbH, лансирана и привлякла вече топ компании като Mercedes-Benz, Porsche, Aston Martin, M.A.N. Trucks, BASF, DaimlerAG и много автосервизи. След бляскавия старт на тазгодишната Automechanika, първата демонстрацията на IONSTAR в България се организира от екипа на Лазурит 94.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин