Най-добрият приятел на автобояджията


2
дек.
2018

„Моят бивш колега бояджия Жорката се хващаше за „масата“ на камерата, когато беше нервен. Беше забелязал, че винаги, когато му дават зор, автомобилите се получаваха по-зле, отколкото тези, които правеше на спокойствие“ – с тази интересна история отговорникът по обученията в „Лазурит 94“ Павел Спасов ни накара да се замислим за вредите от статичното електричество в автобоядисването. И докато ефективността на действията на Жорката остава под въпрос, то ефективността на aнтистатичния пистолет Ionstar е неоспорима. Иновативният уред, създаден през пролетта на 2018 от германската компания Herrmann-Lack-Technik GmbH, се явява изключително ценен помощник за постигането на максимално гладко лаково покритие.

Чистата повърхност на детайла е важно и основно изискване за процеса на боядисване. Това е причината, поради която автосервизите прибягват до йонизиращи устройства. Йонизиращите устройствата използват въздух под налягане и преобразувайки го в електрическа енергия, неутрализират статичното електричество, осигурявайки по-малко податливи на прах и власинки повърхности на автомобила. Именно прахът и власинките създават неравности в лаковото покритие и създават допълнителна работа на бояджиите.

Понякога прекалено търкане на детайла за подготовка (например с восъчна кърпа) го наелектризира допълнително и вместо да си улесни живота, бояджията си създава допълнителни трудности

Ionstar e oръжието срещу невидимия враг – антистатичното електричество

Ionstar неутрализира електростатичния заряд и почиства в една работна стъпка. След свързване с инсталацията за сгъстен въздух, пистолетът генерира нужната енергия с помощта на интегрирана в него турбина, при което освобождава силна въздушна струя, богата на положително и отрицателно заредени йони. Ionstar не се нуждае нито от кабел за електроенергия, нито от батерия – и именно това е неговата най-важна и уникална характеристика. Точно тя го превръща в единственото по рода си решение от този вид, особено подходящо за камери за боядисване, покривайки изискванията на АТЕХ – Директива 2014/34 ЕС.

Тъй като Ionstar не се нуждае от какъвто и да е вид електрозахранване, той е значително по-лек в сравнение с другите подобни решения на пазара (с големи батерии или с кабел) и позволява изключителна гъвкавост в работата на бояджията. Тези негови предимства гарантират на потребителя повече свобода на работа, както и че „подготвителните стъпки“ на процеса на боядисване могат да бъдат осъществени по-лесно.

Когато повърхността е наелектризирана (1), конецът залепва за бронята. Обработката с Ionstar (2) премахва статичното електричество за около 30 минути – и конецът се плъзга към земята (3)

Преимуществата на Ionstar

–  намалява времето за шлайфане, рязане и полиране на прашинки – спестява време при финишните операции.

–  подобрява ориентацията на металните частици в боята – намалява проблемите със съвпадението на цветовете.

– позволява намаляване на тъмните ореоли (сенките) при преливане – преливането е по-лесно, за по-кратко време.

– не се нуждае от досадно и продължително презареждане – има необходимата гъвкавост в работата.

–  позволява въздушният поток да бъде фино настроен в зависимост от детайла или конкретната работна задача – адаптира се към изискванията на бояджията.

– Ionstar на практика не се нуждае от поддръжка от бояджията. Конструиран е така, че да издържи 3000 работни часа или около 3-4 години реална експлоатация.

Устройството

Революционната технология на Ionstar e в неговата „глава“, която е голяма колкото кибритена кутийка. Именно в този модул са интегрирани мъничка турбина, захранвана от въздух под налягане, и динамо. След свързване с инсталацията за сгъстен въздух уредът генерира нужната енергия с помощта на турбината и освобождава силна въздушна струя, богата на позитивни и негативни йони. На върха на уреда има централен електрод – т.е. Ionstar функционира подобно на запалителна свещ.

Технологията е в „главата“, където са интегрирани мъничка турбина и динамо – останалата част от уреда е като при конвенционален пистолет за въздух под налягане (горе)

На практика Ionstar работи на принципа на автомобилната свещ

Антистатичният пистолет IONSTAR е последната иновация на немската компания Herrmann-Lack-Technik GmbH, лансирана и привлякла вече топ компании като Mercedes-Benz, Porsche, Aston Martin, M.A.N. Trucks, BASF, DaimlerAG и много автосервизи. След бляскавия старт на тазгодишната Automechanika, първата демонстрацията на IONSTAR в България се организира от екипа на Лазурит 94.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >