Най-добрият ми приятел се казва Toyota

0404
2016

ВЕРНОСТТА ОПРЕДЕЛЕНО е сериозно нещо. За Яник Бендер (32), притежател на MR2, от Марбург в провинция Хесен: „Никога няма да продам моята Toyota.“
Навремето, когато взел шофьорската си книжка, търсел открит автомобил и намерил спортния MR2. Било любов от пръв поглед – тя продължава и до днес. Яник никога не е карал своя двуместен модел на сняг и лед, вместо това е „смъкнал“ каросерията му, сложил му е 18-цолови джанти и спортен ауспух. Останалото е и си остава оригинално, „включително и лакът“, подчертава той.

Произвежданото от 1995 г. Coupé със средно разположен двигател никога не му е създавало проблеми. Само веднъж спукал двете задни гуми по време на път, а наскоро му се счупила и антената. Яник доста се изненадал от цената на антената като резервна част, но това всъщност не е учудващо – произведеният през 1995 MR2 се приближава към възрастта на йънгтаймерите.

Верността не е случайно нещо, когато качеството е на ниво – какъвто е случаят при Celica, Land Cruiser и MR2

Верността не е случайно нещо, когато качеството е на ниво – какъвто е случаят при Celica, Land Cruiser и MR2

Това, че се е преместил да живее в друго населено място, за да получи регистрационен номер MR-II 95, е само слух. Поне така твърди Яник. Но всъщност е напълно възможно, нали? Човекът дори не си е залепил плакета за фини твърди частици на предното стъкло – за да не разваля това грозно зелено нещо визията на автомобила му. Егон Биндер (52) влиза в контакт с японците много по-рано от Яник. „Баща ми имаше една от първите коли Toyota в Леверкузен“, спомня си той. Инженерът си купува своята Celica TA22 LT още преди да е изкарал шофьорската си книжка – и днес все още е неин притежател: „Този модел е минал през всякакви възможни тунинг тенденции.“ Евентуална раздяла обаче е абсолютно невъзможна – това се отнася и за останалите му четири модела на Toyota. Особено пък за жълтата му Celica GT от 1974 г. – мъжът я е търсил в продължение на 15 години. Той инвестира в реставрирането на екземпляра девет години от свободното си време – сега неговата мечтана Celica изглежда възможно най-оригинална. Части пристигат дори от Австралия: емблемата GT на задницата е една от редките резервни части.

Хенинг Хобайн се грижи за модела с двойно задвижване, получен като наследство от най-добрия му приятел през 2005 г. Bolzi, или Land Cruiser, има главини за свободен ход

Хенинг Хобайн се грижи за модела с двойно задвижване, получен като наследство от най-добрия му приятел през 2005 г. Bolzi, или Land Cruiser, има главини за свободен ход

Хенинг Хобайн (71) от Плетенбург (провинция Северен Рейн-Вестфалия) няма подобен проблем. През 1989 г. Детлеф, най-добрият му приятел още от детската градина, сбъдва голямата си мечта с Land Cruiser J7. Преди да почине през 2005 г., той кара Хенинг да му обещае, че ще се грижи за Bolzi – кръстен е Bolzi, тъй като навремето регистрационният му номер бил BO-LZ 34.

Оттогава Хенинг го кара само през лятото, винаги със свален покрив. Към момента на фотосесията километражът на Bolzi показва 440044 километра – това е знак. Мечтата на Детлеф продължава да е жива и според Хенинг вероятно Bolzi усеща тази вярност. Ние сме сигурни: тя наистина съществува.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин