Най-добре звучащите V10

По-сложен от V8 и по-опростен от V12 – V10 играе ролята на странник в двигателостроенето. Но звукът му е прекрасен!

2912
2015

При М5/М6 BMW замени V10 с V8 Biturbo, Audi пък отреди за S6 C7 също V8. Porsche също оборудва суперспортния 918 Spyder с „осмак“, подпомаган от електрическа тяга. Новите модели, които в момента се предлагат с V10-двигател, се броят на пръсти. Поне при R8 хората от Инголщат продължават да ползват високооборотен агрегат с 10 цилиндъра, Dodge по традиция залага на същия брой „гърла“ за Viper, Lamborghini Huracan също има V10. Няма да коментираме екзотики като GTA Spano или Devon GTX. В нашата извадка ние сме избрали само атмосферни агрегати – без турбо или механични компресори. Заради спонтанните си реакции V10-моторите най-често са високооборотни. А звукът им е опияняващ! Ценителите ще му се насладят напълно. Забравете за всичко останало и се насладете на V10-симфонията, изпълнена от най-добрите „музиканти“. Ако вашият фаворит не е сред тях, коментирайте смело – и може да го добавим.

BMW M5 E60: 5-литровият V10, поставян в скромните на вид Серия 5 седан и Touring, завинаги ще остане в историята. Новост в Е60/Е61 беше SMG-трансмисията, която всъщност е автоматизирана ръчна. Чудовището с 507 к.с. се „развърта“ до 8250 об/мин, но се нуждае от внимателна поддръжка. За сметка на това агрегатът с означение S85 oчарова с уникално богат „глас“, владеещ всички тонове. Моторът е „жаден“ за високи обороти и по отношение на саунда е истинска „перла“.

Porsche Carrera GT: Carrera GT е единственият модел на Porsche с V10, хомологиран за обществените пътища. Причината: първоначално двигателят е планиран ексклузивно за прототип, участващ в Льо Ман. За щастие проектът обаче не е осъществен и така дори хората по улиците могат да се наслаждават на високооборотния и лесно разпознаваем звук на V10. Саундът при Carrera GT дори напомня на ванкелов двигател – заради „корените“ си от моторспорта. По време на смените на предавките V10 си позволява кратки почивки благодарение на „сухия“ керамичен съединител. От Carrera GT са произведени едва 1270 бройки – и затова дори употребяваните екземпляри се продават за 7-цифрени суми.

Lexus LFA: В първия и засега единствен суперспортен автомобил на Lexus се крие 4,8-литров V10, изцяло нова разработка. Разположеният почти централно мотор е проектиран съвместно с Yamaha и бодро се развърта до високи обороти – ограничителят се включва след 9000 об/мин. LFA се „развърта“ толкова бързо, че аналогов оборотомер не е достатъчен и японците поставят електронен. Уникалният металически звук, който отеква през трите ауспухови тръби, не може да бъде сбъркан с нищо друго, но се доближава до саунда на Carrera GT. Когато мине покрай вас на пълна газ, LFA напомня на мотоциклет. Високооборотната симфония кара кожата на феновете да настръхне.

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Squadra Corse: Tази специална версия на Gallardo всъщност е леко модифицирана LP 570-4 Super Trofeo. От състезателния автомобил идва и оборудваният с осигурителни ключалки капак на двигателя, зад който се крие агрегат, развъртащ се до 8000 об/мин. Squadra Corse спринтира за 3,4 сек до 100 км/ч. По отношение на звука лимитираният до 50 бройки модел покрива доста широк спектър – от фино „гъргорене“ на празен ход до истински високооборотни викове.

Dodge Viper GTS: Dodge Viper често е определян като Muscle Car на Новото време. Съвсем правилно! Тук важи старата американска мъдрост There is no replacement for displacement! (б.пр. „Нищо не може да замести работния обем.“). 10-цилиндровият агрегат „изстисква“ 456 к.с. от 8 л работен обем. Често се твърди, че моторът идва от камион, но в действителност той е плод на съвместна разработка с Lamborghini.

Wiesmann Roadster MF5: В началото на производството на модификацията MF5 под капака работи двигател S85 на Wiesmann. Познатият от М5 и М6 задвижващ агрегат след кратко време е сменен с V8, взет също от М5/М6 (F10 и F12). В германската екзотика V10 „диша“ без турбокомпресор и звучи фантастично – като се „отпуска“ чак до 8250 об/мин.

https://youtu.be/rfJ_JzE6s_M

Lamborghini Huracán: И в наследника на Gallardo работи 5,2-литров атмосферен V10 – но със 610, а не с 570 к.с. както при Gallardo. По отношение на звука от Lamborghini са поработили стабилно, така че Huracan да звучи максимално агресивно още при ниски обороти. С увеличаването им тонът на мотора става все по-заплашителен. Когато шофьорът дръпне крака си от газта, Lambo-то „отеква“ с прекрасни припуквания – т.нар. Backfires. Поне тогава, когато клапите в ауспуха са отворени.

Audi R8 GT: Само 333 бройки от R8 GT Spyder и Coupé са произведени в периода 2010-2011 г. И в по-леката с около 100 кг версия GT е поставен познатият 5,2-литров V10, „подчинен“ на високооборотната концепция. В Audi R8 GT агрегатът звучи особено сурово. След шумния студен старт R8 влиза в „лаещ“ празен ход и предлага широк звуков спектър по целия оборотен диапазон.

Dodge Ram SRT-10: С максималната си скорост от 249 км/ч някога това беше един от най-бързите пикапи на света. Не е чудно, че под дългия преден капак работи 8,3-литров V10 от Dodge Viper второ поколение. Мощният задвижващ агрегат генерира 507 к.с. и максимален въртящ момент 712 Нм. А звукът? Той е като при буря! Естествено, в подземен гараж този ефект се засилва.

Audi S6 C6: Формулата е проста: взимате 5,2-литров V10 от Lamborghini Gallardo и го поставяте в скромното на вид Аudi A6. Резултатът се казва Audi S6. С ръка на сърцето, V10-моторът е леко „опитомен“ при модела от Инголщат и както при лимузината, така и при комбито генерира 435 вместо 500 к.с. Естествено, по отношение на звука S6 е значително по-скромен от „донора“ на двигателя си, но с малко фантазия веднага ще откриете връзката с расовия италиански бик.

След няколко години само ще можем да копнеем за подобен звук, наситен с усещане за моторспорт. Нищо чудно да достигнем до момент, когато традиционният рев на двигателите бъде изцяло с изкуственото звучене на разни звукови генератори, каквито вече се поставят на много модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин