Най-дивият телевизионен Nissan

2112
2021

Между 1979 и 1984 г. телевизионните зрители в Япония и преди всичко автомобилните фенове имат удоволствието да гледат един от най-зрелищните сериали от онази епоха – Seibu Keisatsu, което в свободен превод на английски значи нещо като Western Police. Екшън поредицата от 236 епизода е изпълнена с ефектни каскади, преследвания и безмилостно унищожаване на десетки автомобили от най-различни японски, американски и европейски марки. Един от основните спонсори на този сериал е Nissan и по тази причина, наред с многообразието от серийни автомобили, използвани за снимките, с чисто рекламна цел е създадено и едно специално спортно купе, базирано на ZX, което няма аналог в серийната гама на фирмата.

Неотдавна в Япония беше издадена книга с някои от най-интересните и екзотични изпълнения на Nissan, в това число въпросния телевизонен герой, базиран на Nissan 280ZX, който в сериала се подвизава под името Super Z. Той се отличава от серийното изпълнение с двуцветна каросерия, боядисана в черно и златисто, картечници, монтирани над предния капак и с причудливо оформените си врати с големи стъкла, при които горната част се отваря нагоре, а долната настрани. Самата система за отваряне, както става ясно от автентичните видеозаписи, е напълно функционална и вдигането на горните сегменти става автоматично със завъртането на един ключ.

Арматурното табло изобилства от всевъзможни уреди и високотехнологични компютри, които допринасят за максимална ефективност на полицейската работа.

Актуалните серийни разновидности на Nissan, в това число и различни изпълнения на ZX, също се срещат често в много епизоди от сериала, като част от тях са оборудвани с по-мощни и бързи двигатели за преследване, автоматични антени, които се разгръщат настрани, различни огнестрелни оръжия, монтирани на покрива, и много други екстри. Една от специалните полицейски версии на Nissan Gazelle е оборудвана със сателитен телефон, който днес не би впечатлил никого, но по стандартите от началото на 80-те години е част от авангарда на високите технологии.

Интересно е да се отбележи, че както тогава, така и днес в Япония наистина има много ефектни и екзотични полицейски автомобили, използвани в реални ситуации, като освен най-мощните спортни изпълнения на Nissan, Toyota и други местни производители, за борба с местната престъпност са използвани дори и такива автомобили като Porsche 911, Ford Mustang и Lamborghini Aventador.

За съжаление, този сериал, който представлява невероятна комбинация от Miami Vice и Knight Rider, никога не е бил излъчван в чужбина, и по тази причина остава напълно неизвестен в Европа и Америка. Днес с повече от 40 години закъснение от неговата премиера можем да преоткрием интересна автомобилна екзотика, която до неотдавна беше позната само на много ограничен кръг от ценители.

Източник на снимките: 日産自動車株式会社 via YouTube

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин