/ Най-горещият жребец на Ford: тест на Bronco Raptor

Най-горещият жребец на Ford: тест на Bronco Raptor

В сравнение с него и G-клас е автомобил за самохвалковци: нито един всъдеход не доставя такова удоволствие извън пътя като Ford Bronco Raptor. Тествахме го.

Това, което за нормалните автомобили е абсолютно немислимо, е като детска играчка за този всъдеход – зад волана на Ford Bronco светът изглежда по-различен.

Raptor – създаден за ралита в пустинята между Калифорния и Мексико, той е най-горещия жребец на Ford. Нито един Mustang не може да стигне дотук, да не говорим за Mach-E.

Класическият Bronco е култов – особено, откакто американците възродиха преди 2 години конкурента на Wrangler. А сега се появява и версията Raptor.

С 37-цолови колела през камънаци и поля

Автомобилът, чиито врати се разглобяват, е оборудван с 37-цолови гуми BF Goodrich и с подсилени оси. Естествено калниците са по-широки – също както и следата.

Ако се движите с някой SUV и видите Bronco, никога повече няма да ви хрумне да излезете извън асфалтираните пътища.

Bronco няма граници извън пътя

Raptor се чувства най-добре в пустинята, „яде” пясък и мръсотия и си проправя път през дюните.

Ходът на пружините му е 30 см, а тук ще ви стане ясно, защо кокпитът е толкова рустикален – спокойно можете да го почистите с машина на Kärcher.

Под капака работи 3-литров V6 двигател

За задвижването отговаря 6-цилиндров агрегат с 3 вместо досегашните 2,7 литра обем. Този V6-турбомотор ръмжи подобаващо – особено, когато отворите клапите на ауспуха. Мощността на Raptor е  424 к.с., а максималният въртящ момент – 600 Нм.

Трансмисията е 10-степенна автоматична, а задвижването – двойно с три блокажа на диференциалите и половин дузина режими на движение.  V6-двигателят ускорява Raptor в най-добрия случай за 5,6 секунди до темпо 100. В Щатите цената на Bronco Raptor е само 68 500 долара. В Европа обикновеният Bronco се предлага на цена от около 149 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин