Най-голямата група в Европейския парламент иска да отмени забраната за ДВГ

1206
2024

Вчера председателят на групата на десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер каза, че забраната за автомобили на ДВГ от 2035 г. щяла да бъде преразгледана в рамките на няколко дни, разкрива публикация на в. „Политико“. Неговото изказване идва на фона на изказванията на високопоставени мениджъри от редица автомобилни производители като Volkswagen, Ford, Toyota, Mazda и др., според които техните компании ще продължат да наливат пари в разработката на най-масовия тип задвижване за автомобили.

„Необходимо е да направим някои корекции. Забраната за двигатели с вътрешно горене трябва да отпадне“, убеден е Вебер. Изявлението на политика изразява смяна на позицията спрямо последните избори за ЕС през 2019 г., когато всички лидери с изключение на тези от крайната десница се бореха да спечелят избиратели с екоинициативи.

Според първоначалния план ветото за продажба на модели на ДВГ в ЕС трябва да влезе в сила от 2035 г. Това решение бе взето от държавите членки на Общността през март 2023 г. Тогава България бе сред страните, които се въздържаха при гласуването.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин