Най-големите инвестиции за 2019 – в aвтoмoбилнaтa индycтpия

0601
2019

Над 170 милиoнa лeвa ще инвестират автомобилни компании в България през 2019 г. Така техният сектор се оказва водещ по този показател за току-що настъпилата нова година. Това става ясно от публикация на сайта Моnеу.bg.

Уебпорталът посочва, че производството в завода на „Литекс Моторс“ няма да бъде преустановено – там обаче няма да се правят Great Wall-и, а ще се произвеждат авточасти. От средата на 2019 съоръжението ще работи за германския гигант Witte, доставчик на тръбни връзки за леки и товарни автомобили, и ще даде работа на до 1000 души от региона след инвестиции за около 15 млн. лева. Друг германски гигант – Witte, ще разшири производството си в Русе и така ще осигури още 500 работни места към актуалните 700. База в Русе ще отвори и германската компания Bader, която ще прави на брега на Дунава покрития за седалки и щамповани елементи.

Друг знаков инвеститор в сектора „на колела“ е турският доставчик на компоненти за Daimler Оdеlо. Компанията от южната ни съседка ще „налее“ около 80 милиoнa лeвa в завод в „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“ до Пловдив. В същата зона китайците от Сеnntrо Аutоmоtіvе Соrроrаtіоn ще инвестират почти 20 млн. лева, за да произвеждат компоненти за електромобили. Освен Odelo у нас ще действа и друг поддоставчик на Daimler – германската Leoni, която е заделила над 60 млн. лева за свой завод до Плевен с 2000 служители.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин