Най-великите модели Mercedes-Benz дебютират на London Concours

2102
2022

Организаторите на London Concours, представен от Montres Breguet, разкриха, че неговото шесто издание през 2022 г. ще отдаде почит на може би най-великата марка на всички времена: Mercedes-Benz. Шоуто, което ще се проведе от 28 до 30 юни в парка на Почетната артилерийска рота в сърцето на Лондонското Сити ще включва емблематични образци компанията, изобретила бензиновия автомобил, марка превърнала се в еталон за иновации, лукс и инженерни постижения от самото начало на своята дейност до наши дни. Моделите представени в селекцията олицетворяват най-високите критерии наложени през годините, както за лукс, така и за технически потенциал. Множеството от зашеметяващи автомобили ще включва неповторими икони като 300 SL Gullwing (на снимката горе), който за мнозина е и най-красивата кола, произвеждана някога. Моделът с кодово име W 198, дебютира през февруари 1954 г. на Международното изложение за спортни автомобили в Ню Йорк и освен с впечатляващ дизайн се отличава и олекотена каросерия, поставена върху лека пространствена рамка и редови шестицилиндров двигател с мощност 215 к.с. – първият с директно впръскване, усвоен в серийно производство. Gullwing е способен да достигне 250 км/ч, нещо наистина забележително в средата на 50-те. През 1957 г. дебютира и неговата зашеметяваща версия роудстър, като от двете изпълнения са произведени само 3258 екземпляра. Почетната артилерийска рота ще приветства и наследника на този модел –W113, по-известен като „Пагода“. Лансираният през 1963 г., спортен флагман на Mercedes-Benz влиза в историята със своята изчистена, но много елегантна  форма и безупречно качество. Той става любимец на някои от най-изтъкнатите световни имена от онова време, като Хуан Мануел Фанджо, Джон Ленън и София Лорен.

Mercedes SL W 113

На събитието ще бъде представена и модерната класика в лицето на Mercedes-Benz SLS Coupe от 2009 г. – съвременна интерпретация на „Gullwing“, която отразява дизайна на предшественика си, строг двуместен автомобил с дълъг преден капак и, разбира се драматични, отварящи се нагоре врати. Версията на SLR McLaren се задвижва от ръмжащ 6,2-литров двигател V8 с мощност 563 к.с., благодарение на който достига максимална скорост от 315 км/ч. SLS еволюира по време на производствения си цикъл, като кулминацията е в дивите, провокативни автомобили от така наречената „Черна серия“.

Mercedes-Benz SLS

Гостите също така ще могат да разгледат отблизо и един от най-редките съвременни модели на Mercedes-Benz – CLK DTM Coupe. Пуснат на пазара през 2004 г., DTM изглеждаше необичайно, с вентилираната си каросерия и драматично изпъкнали арки. Потенциалът му отговаря напълно на необузданата визия – 5,4-литров компресорен двигател V8 и мощност 582 к.с., който го изстрелва от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди и с електронно ограничена максимална скорост от 320 км/ч. Направен само в 100 екземпляра, CLK DTM остава един от най-редките и търсени суперспортни модели на Mercedes-Benz.

Меrcedes 600 Pullman

Този юни ще бъде представена и една от най-луксозните лимузини, създавани някога: величественият Mercedes-Benz 600 „Pullman“, който с дебюта си през 1963 г. поставя нови световни стандарти за висок технически потенциал, прецизна изработка и лукс. Елитният автомобил, оборудван с копринено мек 6,3-литров двигател V8 е предпочитан от видни политически фигури и знаменитости по целия свят, включително и в България.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин