Най-важното, което трябва да знаем за моторното масло

2302
2022

Защо е важно да използвате правилното масло? Можете ли да спестите пари от правилния избор на моторно масло и защо е необходимо да го сменяте?

Двигателят на автомобила ви (или друго превозно средство) винаги трябва да има оптимално смазване. Защитният смазващ филм намалява механичното триене на движещите се компоненти и предотвратява контакта на метала с метал. Без масло двигателят би претърпял сериозни щети за секунди. Правилното моторно масло трябва да гарантира смазване в работни условия и натоварвания, възникващи в двигателя. То трябва да има възможно най-нисък вискозитет в екстремни студове, за да улесни стартирането и да достигне възможно най-бързо до всички важни точки на смазване в двигателя. От друга страна, при изключително високи температури неправилният вискозитет води до разкъсване на смазочния филм и повреди на двигателя.

Защо е важно да използвате правилното масло?

Всеки двигател е различен и следователно има различни изисквания към маслото. Когато използвате неподходящо масло с неправилен вискозитет, не се достига да необходимото налягане на маслото и това също може да доведе до повреда на двигателя. Допълнителните негативни последици включват загуба на гаранцията o производителя, увеличаване разхода на гориво, повишен риск от повреда, скъсявае живота на двигателя и повреда на филтъра за твърди частици и каталитичния конвертор. Затова е важно да разберете какъв тип моторно масло е подходящ за вашия автомобил.

Може ли моторното масло да ви помогне да спестите пари?

Какво моторно масло трябва да се използва при смяна? На пазара може да се намерят много доставчици както на евтини, така и на скъпи смазочни продукти. Естествено, всеки от нас иска да похарчи възможно най-малко пари. Ако закупите по-евтино масло, в краткосрочен план това би било добре за бюджета ви. Но в дългосрочен е много вероятно сметките да се объркат. Причината е, че евтините масла не отговаря на всички спецификации на производителя и имат по-ниска производителност. Поради това се консумира повече моторно масло, по-бързо и трябва да се сменя по-често. Висококачественото моторно масло, от друга страна, често надвишава спецификациите на производителя и удължава експлоатационния живот на двигателя. Някои марки, като Liqui Moly например, вече години наред работят с производителите на автомобили, за да могат да предложат възможно най-доброто масло за конкретния модел. Такива марки имат и препоръки за използване от водещи автомобилни производители.

Функции на моторното масло

Смазване

Най-важната задача на моторното масло е смазването на механичните компоненти на двигателя. То спомага за намаляването на триенето между движещите се компоненти, като по този начин спомага за по-малкото износване на двигателя. Образуването на затворен смазващ филм е необходимо, за да се предотврати повреда на двигателя поради контакт на метала с метал.

Почистване

Моторното масло е натоварено и с почистването на двигателя. Остатъците от горенето, метален абразивен материал и отлагания се улавят от маслото и се отвеждат до масления филтър.

Охлаждане

Моторното масло допринася и за охлаждането на компонентите на двигателя. То осигурява разсейване на топлината в мотора и така предотвратява прегряването.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин