Най-важното за отпускарското пътуване

Най-хубавото време от годината: очакват ви лятото, слънцето и плажът. Ние ще ви кажем как да подготвите автомобила си за отпуската и как придвижването да не се превърне в мъчение за пътниците


3
авг.
2017

ЛЯТОТО е в разгара си, остана малко време до отпуската, скоро ще отпътуваме с автомобила. Очакванията за слънцето, плажа и морето са големи. Но автомобилът ще бъде натоварен догоре с пътници и багаж и трябва да ни откара максимално бързо до далечната дестинация.

Но това означава и много дълго шофиране по магистрали, а понякога и дълго чакане в задръствания. За да може автомобилът да не ни изневери, преди това е задължително да се направи проверка на техническото му състояние: масло, охладителна течност, налягане на въздуха в гумите: с тези най-важни неща можете лесно и бързо да се справите сами. Освен това трябва да се информирате за правилата за движение и необходимото оборудване за сигурност – в чужбина често (и изненадващо) има доста различни правила.

Важни са не само техниката и оборудването на автомобила: дългото пътуване поставя на сериозно изпитание и нервите на всички пътуващи. Особено на малките деца често им е много скучно. Поради това трябва добре да се подготвите за дългите пътувания с автомобила: маршрутът, храната и напитките или развлеченията – всичко трябва да бъде планирано старателно. Важно е и да предвидите редовни почивки. Използвайте ги за раздвижване на тялото, полезни закуски със сандвичи, зеленчуци и плодове, както и разхладителни напитки. Така ще достигнете до слънчевите плажове спокойно и сигурно.

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОВЕРКИ

Можете да проверите техниката на автомобила и без особени професионални умения. Монтирането на необходимите за пътуването аксесоари също е много лесно.

БЪРЗА ПРОВЕРКА НА АВТОМОБИЛА

Проверката и доливането на моторно масло, охладителна течност и течност за измиване на стъклата са лесна задача. Важно: използвайте само предписаното от производителя моторно масло. Ако липсва спирачна течност, проверете спирачките в сервиз. Перата на чистачките не трябва да са напукани и скъсани и да „мажат“ по предното стъкло. Халогенните лампи обикновено се сменят лесно, за ксеноновите обаче трябва да посетите професионалист. Проверете налягането в гумите (не забравяйте и резервната) и го адаптирайте към натоварването. Подходящите стойности може да намерите в упътването на автомобила. Ако климатичната инсталация не охлажда въздуха достатъчно добре, трябва да посетите специализиран сервиз.

За всеки случай: подходящо моторно масло и лятна течност за чистачки

Проверка: дефектните лампи са опасни и трябва да бъдат сменени

ЗА ДА ДОСТИГНЕТЕ ЦЕЛТА СИ УДОБНО

Който пътува в чужбина, трябва да актуализира картите на навигационната си система. Изгодна алтернатива: просто използвайте смартфона си с подходяща стойка и приложения като Google Maps. Преносимите DVD плеъри и таблетите с филми, музика и аудиокниги ще гарантират щастие за децата на задната седалка и спокойствие в автомобила. Който пътува с кучето си, трябва да потърси в магазините предпазни колани, транспортни кутии или автомобилни седалки за кучета. Слънцезащитните щори предпазват от ултравиолетовите лъчи и осигуряват сянка. Хладилната кутия за студени напитки в жегите е задължителна.

За сигурност: iPad и подобните устройства трябва да са закрепени добре в автомобила. Стойките за таблети не са скъпи

Здраво закрепване: закопчаната с предпазните колани хладилна кутия няма да се обърне при транспортиране

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин