Най-важното за контролната лампа на двигателя

1505
2018

От края на 90-те години повечето автомобили разполагат със система за диагностика на борда (OBD II), а с това – и с една и съща контролна лампа за двигателя. С активиране на запалването, т.е. преди всяко стартиране на двигателя, лампата светва и изгасва, когато моторът е „запалил“. Ако лампата продължава да свети при самото стартиране на задвижващия агрегат, значи лампата е дефектирала и има нужда от поправка. В случай че и след стартирането на мотора Check Engine продължава да свети, значи в паметта на компютъра е запазено съобщение за грешка, което може да бъде „прочетено“ с помощта на диагностичен уред.

Четене на грешки: цени и времетраене

Четенето на грешки става лесно и с мобилно приложение. Модълът за Bluetooth-връзка между буксата и смартфона струва от 20 лева нагоре

Сервизите разполагат със съответната апаратура и предлагат диагностика на цени между 30 и 50 лв. Процедурата обикновено отнема по-малко от 30 минути – така че „четенето на грешки“ в повечето случаи може да става без предварително записване.

Мигновено премигване, постоянно светене или бързо мигане

Когато видите лампата за двигателя светнала, никога не може да се каже на момента какъв точно е проблемът. Начинът, по който реагира лампата, обаче разкрива много.

Светване на контролната лампа преди запалване: контролна функция, не е открита грешка.

Лампата не светва при запалване: дефект в самата лампа.

Краткотрайно премигване: временна грешка, която не оказва трайно влияние – няма нужда шофьорът да предприема каквито и да било действия.

Постоянно светеща лампа: в паметта е запазена информация за постоянна грешка. Няма непосредствена опасност за двигателя, но не отлагайте много посещението в сервиза. Препоръчително е да карате по-кротко.

Бързо мигане: сигнализира за тежък проблем. Налага се спешен ремонт, за да бъдат избегнати последващи щети. Мигането може да започне например при прекъсвания в запалването.

On Board-диагностиката помага на механиците

On Board-диагностиката е интегрирана в автомобила, за да помогне на механиците в търсенето на проблема при все по-сложната техника. Същевременно системата следи само онези компоненти на двигателя, които имат отношение към вредните емисии. Жълтата лампа няма да ви сигнализира за проблеми като ниско ниво на маслото или висока температура на охладителната течност – за тази цел има други лампи. На момента при светването на контролната лампа не може веднага да бъде установено какъв точно е проблемът. Могат да бъдат увредени многобройни компоненти – като например клапите във всмукателния колектор, които заради развалена механика отказват да се движат (такова съобщение се получава при грешна референтна стойност). Възможно е сензорите като дебитомера или ламбда сондата (-ите) да отчитат стойности извън валидните параметри. Сензорите за налягане пък могат да „надушат“ пробиви във всмукателния и изпускателния тракт. С помощта на сензорите на коляновия и разпределителния вал On-Board диагностиката и изчислява ъгловата скорост на коляновия вал и отчита дори прекъсвания на запалването при отделни цилиндри. Така например впръскването на гориво може да бъде спирано селективно, за да бъде предпазен катализаторът от повреда.

С диагностичен уред паметта с грешки на On-Board диагностиката може да бъде прочетена. Указанията спестяват време на механиците в търсенето на проблема.

„Четене“ на грешки с OBD-2 диагностичен уред

Диагностичните уреди OBD-2, с които ще можете да четете паметта за грешки, струват от 50 лева нагоре – колкото ще ви вземат в някои сервизи само за една проверка. При покупката човек трябва да внимава уредът да бъде съвместим с въпросния модел автомобил. Например автомобилите от концерна Volkswagen използват VCDS (VAG-COM Diagnose-System) – т.е. различен софтуер за диагностика от този на BMW или Mercedes. Някои общи параметри обаче могат да бъдат прочетени със стандартните диагностични уреди за съвместими с OBD2 автомобили. Като цяло няма какво да спира да си закупите подобен уред. Имайте предвид обаче, че диагностичната апаратура няма да ви даде конкретни указания за отстраняване на причината за проблема. Казано с други думи, интерпретацията на протокола с грешките не е работа за лаици. Така например грешката „пробив във всмукателния тракт“, която води до постоянно светеща лампа за двигателя, може да се отнася само индиректно за всмукателния тракт, например когато проблемът е в дефектна тръба на ЕГР. Дори майсторите след първата диагностика обикновено са в състояние да дадат на клиента само приблизителна информация за възможния дефект – тъй като компютърът не разкрива точната причина за проблема. Например прекъсвания в запалването могат да се дължат на развалена свещ, дефектирал кабел или замърсен всмукателен клапан. Toчната причина може да бъде открита най-бързо в сервиз. А в много случаи информацията от диагностиката е ценна насока за опитните специалисти – така те разбират в кои компоненти да търсят дефекта първо.

Триене на грешки

Много запазени в паметта на компютъра грешки могат и да бъдат изтрити с диагностичен уред OBD-2. Хоби-майсторите се радват много, когато направят тази операция за първи път. Изнервящата жълта лампа най-накрая отново е изчезнала и съвестта ви (поне за кратко) е отново чиста. В някои случаи грешката действително не се появява повече след триенето. По-често обаче след няколко километра каране лампата светва отново и свети неспирно от момента, в който диагностиката на борда е открила грешка отново. И тогава се налага шофьорите да потърсят трайно решение на проблема в сервиз.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин