/ Най-важното за безопасното превозване на кучето в автомобила

Най-важното за безопасното превозване на кучето в автомобила

Никъде не тръгвам без кучето! За мнозина собственици на домашен любимец е не само въпрос на чест да го вземат със себе си, когато тръгват на път. Включително извън времето на годишна отпуска и уикенд почивка. Какво трябва да знаем, за да пътуват всички безопасно?

Ветеринари съветват кучето постепенно да бъде привикнато да пътува в колата. В най-добрия случай още като кутре. Вродената подозрителност или страх животното може да преодолее, когато има възможност на спокойствие да подуши и да се „запознае“ с автомобила. Може да го спечелите за идеята, ако четириногият симпатяга открие в колата любимата си играчка или познатата постелка (одеяло). Вратите към купето и на багажника на първо време трябва да останат широко отворени. Следващата стъпка е затварянето на вратите, третата – тестово запалване на двигателя.

Щом упражненията приключат успешно без признаци на страх у животното, вече може да се направи едно първо „кръгче“. Съществен елемент играе одобрителното поощрение. Например след приключването на пробното шофиране да има награда под формата на допълнителна игра или разходка, лакомство и най-вече похвала.

Обичайно законодателите разглеждат домашните любимци в автомобила като товар, който следва да бъде „настанен“ безопасно. Независимо от паричните глоби, които варират в различните държави, много по-важно е винаги да се имат предвид потенциалните рискове: при челен удар със скорост от 50 км/ч вашето куче се превръща в бомба, чиято физическа мощ надхвърля 30-кратно собственото му тегло! Така например един 20-килограмов пухкав навигатор нежелано се сдобива с физически замах от над 600 кг!

Как да постъпим най-добре? В търговската мрежа се предлагат различни видове приспособления за обезопасяване на домашни любимци. Повечето от тях удобно могат да се прикрепят към предпазния колан или към елементите на системата Isofix на задната седалка. За средноголеми породи дори се предлагат самостоятелни каишки с предпазни колани. Сигурно и удобно четириногите пътуват в транспортни боксове, които се поставят и закрепват перпендикулярно на посоката на движение. Препоръчително е кучето да привикне първо към пластмасовата кутия извън автомобила. При по-големите кучета може да се наложи използването на метален бокс, който се поставя в багажника. Допълнителна сигурност дават стабилни предпазни мрежи и конструкции със защитни решетки.

Не забравяйте, че не само на хората, но и на животните може да им прилошее в колата. Рязкото ускорение и спиране, неочаквано бързото изпреварване, рязко завиване и слушане на силна музика стресират домашния любимец. Избягвайте също така преди пътуване в кола да му давате прекалено много храна. Ако дискомфортът при пътуване се окаже траен, вероятно помощ ще може да окаже ветеринарният му лекар. Също така много важно – винаги носете със себе си достатъчно количество вода!

В горещите дни животните също се радват на климатичната инсталация. Но внимавайте температурата да не стане прекалено ниска. Струята студен въздух не трябва да духа директно, за да не настине домашният любимец или да получи възпаление на кожните тъкани. В никакъв случай кучето не трябва да се оставя в нагряваната от слънцето кола на паркинг, дори и за кратък пазар в магазина.

На всеки два до три часа път правете почивки от поне пет минути, но най-късно тогава, когато кучето започне да предизвиква вниманието ви с признаци на стрес. Една кратка разходка върши чудеса. Разтъпкването на краката няма да навреди нито на четириногия навигатор, нито на двукракия водач.

Лек път и поздрави,
Ралф Петров
Главен редактор
AUTO BILD България

Публикацията е част от рубриката „За повече сигурност по българските пътища с Continental“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин