Най-бързият камион на света? (ВИДЕО)

1708
2016

Поръчковият състезателен камион The Iron Knight е резултат от сътрудничество между механиците, инженерите и дизайнерите във Volvo Trucks.
С изключение на двигателя и серийната трансмисия I-Shift Dual Clutch, товарният автомобил е изцяло направен по поръчка. С 2400 к.с., той ще се опита да постави нови международни рекорди за скорост. На 24 август опитите за рекорд ще бъдат показани в канала на Volvo Trucks в YouTube. Трудно предизвикателство и проект-мечта за тези, които имат интерес към техниката. Ето как екипът, който стои зад The Iron Knight, описва задачата за проектирането на специално създадения товарен автомобил. Силовата линия се базира на същия основен блок, който се използва в движещите се по пътищата Volvo FH.

Новият рекордьор разполага със значително модифициран двигател D13 с интеркулер с водно охлаждане и четири турбокомпресора, осигуряващи 2400 к.с. и въртящ момент
6000 Нм. Електрическите и електронните системи са с намалени размери и софтуерът е препрограмиран. Целта е фино настроеният двигател да комуникира оптимално с трансмисията I-Shift Dual Clutch – идентична с използваната в серийно произвежданите Volvo FH. Единственото усъвършенстване на скоростната кутия е подсиленият съединител, който е необходим за справяне с изключтелно високия въртящ момент.

„За да счупите световен рекорд за скорост, трябва да имате изключителна ефективност.  I-Shift Dual Clutch е най-добрата възможна трансмисия за изпълнение на задачата, тъй като поддържа въртящия момент на задвижващите колела по време на смяната на предавките точно както при състезателните леки автомобили. Така The Iron Knight ускорява, без да губи скъпоценни мигове по време на смяната на предавките“, обяснява Никлас Йоберг, инженер изпитател, Volvo Trucks.

Кабината на The Iron Knight е изработена от фибростъкло и проектирана така, че да намали съпротивлението на въздуха до абсолютния минимум. Страничните спойлери придават на товарния автомобил впечатляваща осанка с големите си въздухопроводи, които подават студен въздух към двигателя.

С водача състезател Бойе Овебринк зад волана, The Iron Knight ще се бори да подобри световния рекорд в две категории: 500 и 1000 метра от спряло положение. На 24 август ще можете да видите рекордния пробег в каналите на Volvo Trucks в социалните медии.

The Iron Knight не е първият автомобил на Volvo Trucks, който се бори да счупи световен рекорд. През 2007 г. The Wild Viking (1600 к.с.) подобри официалния рекорд на FIA за разстояние от 1000 метра от спряло положение, като постигна средна скорост 158,8 км/ч. Следващият рекордьор беше хибридният Mean Green (дизелов двигател с мощност 1800 к.с. и електромотор с 300 к.с.), който през 2011 г. постави два нови световни рекорда в категорията на хибридните автомобили: 1000 метра със средна скорост 152,2 км/ч и 500 метра със средна скорост 115,4 км/ч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин