Най-бруталната M3-ка в историята

Братът на M4 също получава CS-версия и 460 к.с.

0811
2017

След стандартното M4 BMW показва CS-варианта на четивратата спортна лимузина. Лимитираният до 1200 бройки специален модел залага на лека конструкия и 460 к.с. – това го прави най-мощната заводска Серия 3 в историята. Досега M3 Competition с 450 к.с. държеше тази титла. За да спестят килограми, в BMW оборудват M3 с карбонов покрив, който сваля 9 килограма. Капакът на двигателя с отвори за въздуха е взет от M4 GTS и също е направен от въглеродни нишки. В сравнение с „цивилния“ капак спестява 25% от теглото. Карбоновите части по каросерията на M3 CS допринасят за спортната визия. Отпред стои същата броня като при M3 Competition, но карбоновият сплитър е изцяло нов. Дифузьорът отзад идва от M4 GTS, малките карбонови крила на задния капак са направени специално за M3 CS. Освен това от BMW слагат на новото M3 изпускателна система с две двойни тръби.

Много алкантара в интериора

Интериорът на CS е променен най-вече в детайлите. Таблото и централната конзола са облагородени с алкантара. Над жабката стои логото на CS. M Performance-воланът може да бъде поръчан в алкантара с цвят антрацит. M3 CS има кожени седалки, които са тапицирани в комбинация между черно и цвят Silverstone. Червеният Start-Stop бутон веднага се забелязва.

Изключителната динамика на управлението на новото BMW M3 CS се дължи не само на настроеното по нов начин спрямо M3 с пакет Competition окачване, но и на умереното повишение на мощността на редовия шестцилиндров двигател. При BMW M3 CS той развива над 460 к.с. – или 10 к.с. повече спрямо M3 с пакет Competition. Максималният въртящ момент е повишен с 50 Нм до 600 Нм. М3 CS ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 сек. Мощността се предава чрез седемстепенна трансмисия с два съединителя. Производството на M3 CS започва през март 2018 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин