Най-бавното Bugatti в света

3108
2018

Lego пресъздаде Bugatti Chiron в мащаб 1:1! Моделът с големината на истинския хиперавтомобил е функционален и дори разполага със собствено задвижване. Датският производител на играчки разкрива, че е инвестирал в проекта 13 438 работни часа – за да направи Chiron-a от пластмасови блокчета колкото е възможнo по-близък до оригинала в най-малки детайли. За целта инженерите използват стоманена рама и базират репликата на нея – без изобщо да влагат лепило.

Специална „тъкан“ е използвана, за да бъде следвана максимална точно външната част на Chiron. Дори фаровете и стоповете на хиперавтомобила са направени и светят – почти при оригинала. В Lego-мобила са вложени над 1 млн. елемента – по-голямата част от серията Technic. Моделът използва оригинални джанти на Chiron, зад които се разкриват и компонентите на спирачната система. Дори издигащото се антикрило на суперспортиста е направено по проект от пластмасови части и може да се вдига с помощта на пневматика.

Хората от Lego се опитват да „възпроизведат“ интериора колкото се може по-реалистично. Воланът се сваля и дори е оборудван с бутони, скоростомерът е подвижен и даже показва с колко км/ч се движите. Дори огледалото за обратно виждане и напълно функционалният спирачен педал са създадени от 100% Lego-елементи.

Цялото произведение тежи около 1500 кг – като, естествено, основната част от теглото се пада на задвижващите компоненти. Там, където в истинския Chiron работи W16-двигател с 1500 к.с., са разположени 2304 електромоторчета на Lego. Над 4000 зъбни колела изпращат „отделните мощности“ на всеки от електродвигателите към валовете за задвижване. Така на финала „диното“ отчита максимална мощност от… 5,3 конски сили. По данни на Lego максималният въртящ момент е около 92 Нм. Благодарение на тези „впечатляващи“ показатели Lego-Chiron развива 20 км/ч. Те са достатъчни за регистрация като мотопед, ако някоя служба изобщо се наеме да я издаде. Но това няма значение – тъй като на затворено трасе Bugatti-то от Дания доказа, че може да се движи – ако не вярвате, изгледайте видеото!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин