Наелектризиращо презареждане: classic Mini на ток поема към бъдещето

2501
2022

Ако днес Алек Исигонис можеше да създаде наново classic Mini, то иконичният малък автомобил със сигурност би бил задвижван от електромотор. Все пак представеният през 1959 година оригинал е създаден по време на нефтената криза и е базиран на идеята за пестене на гориво и превозване на четири пътника и техния багаж върху минимална площ. Принципът на креативното оползотворяване на пространството и радостта от шофирането, залегнал в тази идеи, и до днес свързва MINI с първоначалните представи на конструктора Исигонис. Проектът MINI Recharged дава възможност историята на classic Mini да бъде преразказана по особено устойчив начин през 21-ви век.

Преработката на класическите модели на марката към електрическо задвижване съчетава традиционните добродетели с насочените към бъдещето технологии. Идеята се появява още преди британският премиум производител да предложи напълно електрически модел с MINI Cooper SE (среден разход на електроенергия:17,6 – 15,2 кВтч/100 км според WLTP; CО2 емисии (комбинирани): 0 г/км). През 2018 година е създадено classic Mini Electric и е представено на New York Auto Show. Реакциите са толкова положителни, че амбициозният екип от завода на MINI в Оксфорд разработва план за предлагане на съответните модификации на клиенти, които притежават classic Mini.

За да бъде комбинирана традиционната радост от шофирането със задвижване с нулеви локални емисии, бензиновият двигател на classic Mini се заменя с модерно електрическо задвижване. При преработката към MINI Recharged в конструкцията на автомобила не извършват необратими промени. Щадящото отношение към историческото наследство е важна част от концепцията. Благодарение на това е възможно впоследствие classic Mini да бъде възстановено в оригиналното си състояние. За тази цел оригиналният двигател на всеки автомобил се обозначава и се съхранява в склад. Благодарение на това при евентуална обратна модификация той може отново да бъде монтиран на classic Mini.

„Това, което екипът във Великобритания разработи, запазва характера на classic Mini и позволява изцяло електрическа радост от шофирането за неговите фенове. С MINI Recharged ние свързваме миналото с бъдещето на марката“, казва Бернд Кьорбер, ръководител на марката MINI. С MINI Recharged жизненият цикъл на автомобила може да бъде устойчиво удължен. Защото дори в случай на повреда на двигателя, classic Mini вече може да бъде спасено и изпратено на пътешествие във времето, което отвежда собственика му както в миналото, така и в бъдещето.

Задвижването е поверено на модерен електромотор с мощност до 90 кВт, който ускорява електрифицираното classic Mini за около 9 секунди от 0 до 100 км/ч. Енергията се осигурява от високоволтова батерия, която може да бъде зареждана с мощност до 6,6 кВт и осигурява прогнозен пробег от около 160 километра. Освен това, като част от MINI Recharged, всяко електрифицирано classic Mini получава характерния централен уред, който е познат от ранните дни на класическия автомобил, който в допълнение към скоростта сега показва и температурата на задвижването, избраната предавка и оставащия пробег.

Феновете на classic Mini, които мечтаят за радост от шофирането с нулеви локални емисии с MINI Recharged, не трябва да пререгистрират автомобила си след модификацията. Но изживяването при шофиране се променя за тях – и то не само заради вече почти безшумното шофиране. Със своята електрифициран класик те могат да стигнат до места, които преди са били недостъпни. Благодарение на чисто електрическото си задвижване, класическият Mini може например да се движи в екологичните зони на много големи градове. И оригиналът вече може отново да бъде част от градския пейзаж на Оксфорд Стрийт или Пикадили Съркъс в столицата на Великобритания Лондон, без шофьорът да трябва да плаща предварително екологична такса.

MINI Recharged се вписва напълно в бъдещата стратегия на марката, която включва и аспекта на кръговата икономика. Тъй като не се произвежда нов автомобил за този проект, радостта от шофирането на утрешния ден се създава от традиционните наличности. По този начин може да започне втори, особено устойчив автомобилен живот за много classic Mini. Докато почти всяко пето ново MINI вече има електрифицирано задвижване, любовта към класическите автомобили на марката също се превръща в изживяване с нулеви локални емисии, което свързва миналото и бъдещето.

Уникалното Upcycling на classic Mini се извършва изключително във Великобритания. Всеки преработен автомобил е номериран индивидуално, което го превръща в уникат. „Индивидуалността също играе важна роля с MINI Recharged“, казва Себастиан Бюшел, ръководител на MINI Global Brand Management. „Въз основа на classic Mini винаги са създавани уникални автомобили и истински произведения на изкуството на колела. Ето защо за бъдещето е планирано сътрудничество с известни художници, чиято креативност ще бъде изразена в много специално проектирани classic Mini от гамата MINI Recharged.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин