Над 620 км пробег за обновената Tesla Model 3

0412
2023

След шест години производство Tesla осигури фейслифт на Model 3 – сега електромобилът е с по-голям пробег и освежен интериор. А догодина ще се появи и версията Performance.

От пускането си на пазара през 2017 г. Tesla Model 3 се превърна в най-важния модел на американския производител. При лансирането си в Европа през 2019 г. електрическият модел от среден клас значително увеличи продажбите на компанията. След шест успешни години и над два милиона продадени екземпляра дойде време за по-широкообхватен фейслифт.

Относно Model 3 Highland през последните месеци имаше множество спекулации, а американците бяха готови с обновения модел точно за изложението IAA Mobility 2023 в Мюнхен. Топверсията Performance трябва да се появи през 2024 г.

Освеженият външен вид подобрява аеродинамиката

Визуално Model 3 изглежда по-фин и по-атлетичен отпред, като се отдалечава от „мускулестите“ форми на своя предшественик. Броните са по-изчистени, фаровете са станали по-тесни и са получили нов подпис на дневните светлини. Всички тези промени са насочени и към подобряване на аеродинамиката.

Цените на обновения Model 3 започват от 87.980 лева за модела със задно задвижване и от 104.000 лева – за 4х4. Продажбите ще започнат през 2024 г.

Светлините в задната част също са променени. Tesla се отказа от големите стопове при Model 3 и прави дизайна им по-редуциран. C-образната светлинна графика, от друга страна, не променя драстично оформлението на автомобила.

Повече километри с едно зареждане

Освеженият външен вид и свързанието с него аеродинамични подобрения имат за цел да повишат ефективността на Model 3. Версиите „Standard Range“ и „Long Range“ със задвижване на четирите колела са технически усъвръшенствани и вече могат да изминават до 629 километра с едно зареждане на батерията по цикъла WLTP – това е с 27 километра повече от преди.

Модифицираните задни светлини правят модела да изглежда по-изискан, освен това са добавени два нови цвята – „Ultra Red“ и „Stealth Grey“.

Вариантът само на задно разполага с 22 километра повече пробег и сега трябва да покрива до 513 километра. Максималната скорост е 201 км/ч, т.е. малко по-ниска от преди. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,1 секунди, а при 4х4-модификациите – 4,4 секунди.

Голям брой подобрения в интериора

В допълнение, интериорът на Model 3 е преработен в значителна степен. Подобренията включват нов 8-инчов тъчскрийн за управление на климатика и инфотейнмънт системата, вентилирани предни седалки и задни седалки с по-добра тапицерия.

Базовият Model 3 обещава пробег от 513 километра, а версията със задвижване на четирите колела – 629 километра.

Нов централен 15,4-инчов тъчскрийн предлага по-голяма използваема площ благодарение на по-тънка рамка. Системата разполага с персонализиран потребителски интерфейс и ще може да бъде обновявана посредством Over the Air актуализации.

На волана има тъчбутони вместо лостчета, обновена аудиосистема със 17 високоговорителя, персонализирано амбиентно осветление, преработен селектор за трансмисията на волана и леко увеличен обем на багажника – 682 литра. Tesla обещава по-добре обезшумен интериор благодарение на акустични стъкла.

За пътниците отзад има отделен екран. Дисплеят, монтиран между предните седалки, е с диагонал 8 инча.

Модел Performance дебютира през 2024 г.

Цените на обновения Model 3 започват от 87.980 модела за модела със задно задвижване и от 104.000 лева – за 4х4. И след фейслифта топверсията на Model 3 ще бъде Performance – Tesla обеща да я пусне през пролетта на 2024 г. За нея обаче към момента не разкрива нито техническите показатели, нито цените. За справка: „старият“ модел, който дебютира през февруари 2022 г., спринтира от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди и постига максимална скорост 261 км/ч.

За вътрешното пространство ще бъдат използвани по-висококачествени материали, а амбиентното осветление, което минава през целия интериор, определено е атрактивно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин